"Evofenedex: "Britten betalen toch voor scheiding Brexit"

Britse media meldden 28 november dat het Verenigd Koninkrijk (VK) toch bereid is de door de Europese Unie (EU) gewenste zestig miljard euro voor de scheiding van de Brexit te betalen. Daarmee lijkt een doorbraak nabij voor één van de heetste hangijzers in de scheidingsdiscussie. Naar onze mening is de mogelijke doorbraak goed nieuws, aangezien hiermee de kans groter wordt dat de EU en het VK in december starten met de gesprekken over de nieuwe handelsrelatie, laat Evofenedex weten.

Scheiding
De onderhandelaars bijten zich sinds de start van de onderhandelingen stuk op drie grote scheidingsthema's: het betalen van de rekening, de rechten van EU-burgers in het VK en VK-burgers in de EU en de grens met Noord-Ierland. EU-diplomaten melden dat de Britten 'de bocht voor het betalen van de rekening hebben genomen', maar waarschuwen dat de gesprekken nog tot komende maandag doorgaan. Tot voor kort was de Britse premier May bereid maximaal twintig miljard euro voor de scheiding te betalen.

Druk
Vorige week stelde EU-president Tusk de Britten een ultimatum: uiterlijk maandag 4 december moet er een handreiking van de Britten liggen voor afwikkeling van de scheiding. Zo niet, dan werd de toekomstige handelsrelatie met Groot-Brittannië niet meer tijdens de EU-top op 14 en 15 december besproken, maar op zijn vroegst in maart 2018. Wij vinden het van groot belang dat de gesprekken over de nieuwe handelsrelatie volgende maand starten, aangezien er steeds minder tijd over in om voor Brexitday – 29 maart 2019 – afspraken te maken over de nieuwe handelsrelatie. Goede handelsafspraken zijn van groot belang om de handel van en naar het Verenigd Koninkrijk – onze derde handelspartner wereldwijd – eenvoudig te laten verlopen. Mocht het niet mogelijk zijn voor Brexitday goede handelsafspraken te maken, dan moet een overgangsperiode worden ingesteld totdat nieuwe goede afspraken zijn gemaakt.

Bron: Evofenedex

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.