Het nieuwe lectoraat richt zich specifiek op 3 thema's:
- Voedselverspilling tegengaan: het lectoraat richt zich op korte voedselketens van groenten, fruit, vlees en zuivel.
- Verduurzaming van voedselprocessen: het gaat dan om het reduceren van de milieudruk van bestaande productieprocessen in voedselproductieprocessen, door integrale procesverbetering en –optimalisatie met een focus op productkwaliteit, verduurzaming en het reduceren van energie, waterverbruik en hulpstoffen.
- Sluiten van kringlopen: Reduceren van het gebruik van hulpstoffen in de agrofoodsector evenals een efficiëntieverbetering doorvoeren, beide zullen de (wereldwijde) voedselvoorziening op termijn moeten veiligstellen.
Elies kijkt ernaar uit starten als lector Duurzaam Produceren: "Ik ben enthousiast en zeer gemotiveerd om als lector Duurzaam Produceren van start te gaan. De maatschappelijke relevantie is actueler dan ooit: werken aan een duurzame omgeving voor mens, natuur en dier. Dat vergt meer dan voorheen samenwerking tussen verschillende disciplines binnen en tussen de agrofood en hightech en in dialoog met de maatschappij. Op dit gebied is er veel dynamiek en energie. De uitdaging is om vanuit dit lectoraat met de kennis, ervaring en onderzoeksambities, betrokken docenten, onderzoekers en enthousiaste studenten belangrijke toegevoegde waarde te leveren. De professionaliteit, gedrevenheid en internationale blik, in combinatie met de focus op de praktijk en het stimuleren van ondernemerschap in brede zin, maakt de HAS bij uitstek de plek om te werken aan deze maatschappelijke uitdagingen en te kunnen bijdragen aan het waar maken van ambities."
Voor meer informatie:
www.has.nl
www.zlto.nl