Vanaf 2018 fytosanitaire certificaten vereist voor tomaten

Importeurs van verse groenten en fruit moeten weten dat EU-richtlijn 2017/1279 is gepubliceerd, een wijziging van de EU-richtlijn Plantengezondheid 2000/29/EC. Het houdt in dat vanaf 1 januari 2018 voor bepaalde bijkomende producten nu bij import een fytosanitair certificaat nodig is. Het gaat om tomaten uit alle derde landen buiten de EU, met inbegrip van de Canarische Eilanden, Ceuta, Melilla en de Franse overzeese departementen. En om granaatappelen uit landen van het Afrikaanse continent, Kaapverdië, Sint-Helena, Madagaskar, La Reunion, Mauritius en Israël.

De richtlijn is ingevoerd ter bescherming van planten, plantenproducten en andere materialen, in het licht van de gestegen internationale handel en risicobeoordelingen van plagen die zijn gepubliceerd door de Plantenbeschermingsorganisatie voor Europa en het gebied van de Middellandse Zee (EPPO). Deze risicobeoordelingen rechtvaardigen de toevoeging van tomaten en granaatappelen aan de lijst van toegestane, gereguleerde materialen in bijlage 5B, waarvoor een fytosanitair certificaat vereist is, door de toevoeging van 3 nieuwe schadelijke organismen in bijlage 1:
  • Keiferia lycopersicella (een mineermot)
  • Thaumatotiba leucotreta (Afrikaanse fruitmot)
  • Bactericera cockerelli (tomaat/aardappelvlo), een drager van Candidatus liberibacter solanacearum, de voornaamste oorzaak voor de Zebra chipziekte in aardappelen

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.