Ierse plantenwetenschapper verkoopt biologische zaden over de hele wereld

Plantenwetenschapper Madeline McKeever verkoopt wereldwijd biologische groentenzaden vanaf haar afgelegen zaden- en teeltbedrijf op het schiereiland Turk Head in West Cork, Ierland.

Wat is er speciaal aan je bedrijf?
Zaden zijn speciaal. Het is de basis van de landbouw en het is een voorrecht om met ze te werken. We produceren ongeveer 100 zaadvariëteiten en telen zowel oude als moderne variëteiten. We selecteren de variëteiten die het goed doen en passen ze verder aan aan het Ierse klimaat. We telen ongewone granen zoals amarant en quinoa en zijn ook erg geïnteresseerd in tomaten, waarvan we ongeveer 50 variëteiten hebben.

We hebben het bij groenten gehouden, omdat je - als je te veel diversifieert - niet alles goed kunt doen. We zijn een klein familiebedrijf, dus we doen alles zelf. Zaad produceren is hard werk. We doen het allemaal uit liefde voor het bedrijf.

Wat onderscheidt je bedrijf in jouw sector?
Wij zijn een van de twee enige bedrijven in Ierland die groentezaden produceren. De rest wordt geïmporteerd. We streven allebei naar hetzelfde: goede, biologisch gecertificeerde, open bestoven zaden leveren aan Ierse telers. Dit is belangrijk omdat open bestoven zaden een brede genenmix hebben. Het land van herkomst hoeft niet op zaadetiketten en -pakketten te worden vermeld en veel mensen gaan ervan uit dat Ierse bedrijven Ierse zaden verkopen, ook wanneer dit niet het geval is.

We vinden het biologische aspect van zaad belangrijk en zijn bereid om de tijd en moeite te investeren die nodig zijn om het te produceren, terwijl de grote zaadbedrijven dat niet belangrijk vinden. We zien het als onze missie om mensen te helpen hun eigen voedsel te telten. Onze zaden kosten ongeveer €2,50 per pakket, wat niet veel is voor in Ierland geproduceerd zaad met een sterke herkomst.

Lees meer op The Irish Times (Olive Keogh)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven