"Miguel Demaeght: "We zijn uit ons jasje gegroeid"

BelOrta breidt uit in Borgloon

Tholen -Groenten- en fruitveiling BelOrta zal volgend jaar fors uitbreiden in Borgloon. Zodra de goedkeuring voor de bouw groen licht krijgt, zal de eerste steen volgens Miguel Demaeght van BelOrta snel gelegd worden. De nieuwe loods van 10.000 m² wordt aan de overkant, waar er een nieuw bedrijventerrein werd gerealiseerd, gebouwd en zal gebruikt worden voor de opslag van verpakkingsmaterialen, waaronder dozen en kratten. 


Het nieuwe gebouw van Bel'Orta.

De nieuwe loods van BelOrta zal voornamelijk worden gebruikt voor de opslag van plastic, kartonnen en houten kratten. Over een jaar moet de loods van acht miljoen euro in gebruik zijn. Daarnaast wordt er nog een jaar later, in 2019, een extra laad- en losruimte van 4000 m² gebouwd om de bereikbaarheid van de telers in de opslagplaats van de veiling te vergroten.

Flinke groei
Miguel Demaeght van BelOrta geeft aan dat het bedrijf zowel geïnvesteerd heeft in nieuwe gebouwen, als in nieuwe machines. "Zo hebben wij een opzetmachine voor het in elkaar zetten van dozen en een kersensorteermachine aangeschaft", geeft Miguel aan. "Momenteel zijn wij bezig met een nieuwe veilingzaal, waar de laatste nieuwe technologie geïmplementeerd wordt. Ook met de nieuwe loods die wij gaan bouwen, is goed te zien dat wij flink aan het groeien zijn. Misschien is ons oude gebouw in Borgloon momenteel niet het modernste wat er is, maar qua machines is dat wel het geval en daar draait het tenslotte over. Wij zijn flink aan het groeien, dat merken we goed. We zijn uit ons jasje gegroeid. Daarom is de bouw van de nieuwe moderne loods noodzakelijk. Onze bestaande opslagloods van dozen en kisten is nu tot aan de nok toe vol. We hebben zelfs tijdelijk een extra tent moeten opzetten om de verpakkingen kwijt te kunnen. Doordat er minder Belgische appelen waren dit jaar, hebben we ook wat lege dozen kunnen opslaan in de koelcellen. Dat geeft al aan hoe hard we de ruimte nodig hebben."

Omdat de tijden veranderen, verandert BelOrta volgens Miguel met de tijd mee. "Vroeger was het zo dat een teler met een kleine tractor of vrachtwagen de lege dozen kwam ophalen", geeft Miguel aan. "Nu zijn dat vooral grotere tractor met aanhanger of grotere vrachtwagens. Telers nemen nu vaker grote hoeveelheden mee, omdat de teeltbedrijven steeds groter worden. Daarom zorgen wij in de nieuwe loods ervoor dat er ruimte is voor grotere en meer voertuigen, zodat er efficiënt gewerkt kan worden." Ook het materiaal van de verpakkingen speelt volgens Miguel een rol, waarom de loods uitgebreid moet worden. "Sommige blauwe kisten zijn in te klappen en ook houten kisten zijn goed in elkaar te schuiven", zo vertelt hij. "Bij kartonnen dozen is dat een ander verhaal. Die nemen veel plaats in beslag. Omdat tegenwoordig iedereen een persoonlijk doos heeft, groeit het aantal hiervan hard. Zoals al eerder gezegd: uitbreiden is dus noodzakelijk."Doordat houten kisten goed in elkaar te schuiven zijn, zorgen zij minder voor ruimtegebrek in vergelijking met de kartonnen varianten.

Groen licht
Zodra de bouw officieel groen licht krijgt, verwacht Miguel dat de rest snel zal gaan. "Dat zagen wij de vorige keer met onze nieuwe burelen ook", gaat hij verder. "Op 5 januari werd de eerste steen gelegd en 20 april was het al klaar. Ik verwacht ook dat het in dit geval heel rap zal gaan. De ruwe bouw zal snel klaar zijn, al verwacht ik dat vooral in de afwerking waarschijnlijk meer tijd gaat zitten.

Voor meer informatie:
BelOrta Borgloon
Kernielerweg 59
3840 Borgloon
T: +32 12 67 01 00
F: +32 12 74 50 71

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.