Schadelijke koolmot overleeft dankzij milde winters

De schadelijke koolmot is niet alleen resistent tegen de meest gangbare gewasbeschermingsmiddelen maar is inmiddels ook in staat om de koude winters in het Verenigd Koninkrijk te overleven, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De larven van de koolmot, die in het Engels de Diamondback mot (DBM) wordt genoemd, voeden zich met gewassen als kool, broccoli, koolraap en spruiten en veroorzaken hierdoor verliezen die tot wel 100% op kunnen lopen. Brassica-gewassen vertegenwoordigden vorig jaar een waarde van ruim €225,5 miljoen binnen de Britse landbouwsector. 

De motten, die weerstand hebben ontwikkeld tegen gewasbeschermingsmiddelen op basis van pyrethroïden, zijn vaak niet fit genoeg om de winter te overleven. Deskundigen van Rothansted Research en AHDB vrezen echter dat dit niet het geval is voor een nieuwe stam van deze mottensoort.

Telers wordt gevraagd om monsters van motten die zij in de winter en het voorjaar aantreffen op te sturen zodat de plaag beter gemonitord kan worden en er beheersstrategieën kunnen worden ontwikkeld. 

Dawn Teverson van het AHDB legt uit dat de nieuwe studie eerdere vermoedens bevestigd en dat het van belang is dat brassica telers zich bewust zijn van de pyrethroïden-resistentie zodat zijn hun gewasbeschermingsprogramma's hierop aan kunnen passen. "Wanneer er pyrethroïden gebruikt worden, hebben deze geen effect in de bestrijding van koolmotten. Bovendien worden hierdoor mogelijk ook nuttige roofinsecten gedood die deze plaag op natuurlijke wijze onder controle kunnen houden," aldus Teverson. 

Winter overleven
Er is vastgesteld dat koolmotten die resistent zijn tegen pyrethroïden kunnen overwinteren op koolrapen die onder netten worden geteeld. Onderzoeker Steve Foster van Rothamsted Research legt uit dat het er dus naar uitziet dat de nieuwe stam resistente koolmotten in staat is de koude wintermaanden te doorstaan. 

Koolmotten worden veelal omschreven als een superplaag omdat de snelle levenscyclus van deze insecten een groter risico op de ontwikkeling van resistentie via genmutatie met zich meebrengt. Foster onderzocht monsters van motten uit Lincolnshire, Suffolk en Schotland die alle drie resistent tegen pyrethroïden bleken te zijn.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.