Slecht Spaanse weer voordelig voor Israëlische paprikamarkt

De Israëlische paprikamarkt is de afgelopen jaren niet erg gunstig geweest. De prijzen waren erg laag en een groeiend aantal telers in Israël is overgestapt op andere, meer winstgevende gewassen. Maar de zaken staan op het punt te veranderen, volgens Omer Kamp van Arava Export Growers."We verwachten dat de prijzen volgende week zullen stijgen vanwege het koude weer in Spanje," zegt hij. "Dit gaat de prijzen beïnvloeden. Er is een algemeen gevoel dat er dit jaar twee dingen zullen gebeuren. Ten eerste zeggen ze dat het weer in Spanje kouder zal worden, waardoor de oogst lager zal zijn. Dit betekent meer Israëlische paprika's op de markt, wat resulteert in hogere prijzen."

"Daarnaast zijn telers van de Israëlische exportbedrijven tot het besef zijn gekomen dat kwaliteit, verpakking, uiterlijk, alles achter de schermen en wat klanten zien allemaal belangrijk zijn om succes te kunnen boeken. We begrijpen nu dat als we meer willen, we meer moeten doen. Als je deze twee dingen bij elkaar neemt, krijgen we dit seizoen gematigde tot bovengemiddelde prijzen."Nieuw tijdperk
Omer verwacht een positieve verandering in de markt. De ommekeer vond een paar maanden geleden plaats toen een Amerikaanse klant zei dat hij vroeger Israëlische paprika's de beste ter wereld vond maar nu dacht dat de Spaanse beter waren. Omer:" Terwijl wij niets deden, deed Spanje er een stapje bovenop. Nu hebben ze een zeer goede kwaliteit en zijn ze een belangrijke concurrent geworden. Als we niets doen, gaan we alles verliezen."

Hij geeft toe dat telers in Israël nog steeds hun paprikateelt inperken of op andere gewassen overgaan. "Elk jaar zien we steeds meer telers naar alternatieven zoeken. Dit is hoe de markt verandert. Het is niet perse een slechte zaak. Het zou juist een goede zaak kunnen zijn, omdat we niet langer naar grote volumes streven. Ons doel is nu kwaliteit boven kwantiteit."

Internationale export
Arava Export Growers exporteert over de hele wereld. "Het klopt dat de meeste van onze producten naar Rusland gaan, maar dit jaar hebben we een groot volume naar de VS geëxporteerd. Nu concentreren we ons meer op de Europese markt ," zegt Omer. Deze diversificatie is gericht op het zodanig verspreiden van hun volumes dat ze hun omzet maximaliseren."De paprikamarkt is nog steeds erg veelbelovend," zegt hij. "Ik denk dat de vraag naar paprika's zal toenemen." De trend naar gezond eten draagt hier volgens hem aan bij, omdat paprika's veel vitamine C hebben.

Arava Export Growers reserveert nog steeds het hoogste volume paprika's voor Israël. "We zijn vastbesloten om het zo te houden. We hebben een verplichting tegenover onze telers en we zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat paprika's winstgevend blijven. "

Voor meer informatie:
Omer Kamp
Arava Export Growers
Tel: +972 3 972 8127
Mob: +972 52 533 4763

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.