Champignons uit de mergelgrotten van Riemst

Handgeplukte en in de grot geteelde champignons liggen sinds gisteren in de schappen van Carrefour België. De Riemstse grotchampignon is opgenomen in Kwaliteitsketen Carrefour en komen rechtstreeks van teler Dirk Jackers. Hij kweekt deze kastanjechampignons in de grotten van Kanne (Riemst). In januari 2017 kreeg zijn traditionele product het label van Vlaams streekproduct van de VLAM.Mergelgrotten
Dirk Jackers startte 26 jaar geleden als student met de kweek van champignons. De mergelgroeven waarin hij de Riemstse grotchampignons voor de Kwaliteitsketen Carrefour kweekt, hebben een lange geschiedenis. Zij zijn zo'n 300 jaar geleden gecreëerd toen men er mergel voor de bouw van o.a. kerken begon te ontginnen, waardoor het geen grotten maar mergel- en kalkgroeven zijn. De groeven zijn zo sterk gebouwd dat zelfs de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben overwogen om ze als productiefaciliteiten te gebruiken, maar de Bevrijding stak hier tijdig een stokje voor.

Vroeger werden steengroeves vaak gebruikt voor het kweken van paddenstoelen. De constante temperatuur en de hoge luchtvochtigheid vormden de ideale omgeving voor de groei van deze lekkernij. Tegenwoordig maken de meeste Belgische kwekerijen gebruik van bovengrondse klimaat gestuurde kweekcellen. In België kweken nog slechts enkele champignonkwekers hun paddenstoelen ondergronds op traditionele wijze. Dit natuurlijke kweekproces is erg arbeidsintensief, zowel door de natuurlijke omstandigheden in de grotten, als door de aanvoer van de compostzakken in de grotten.Ecologisch: lage energieconsumptie

De kweek van champignons in groeven heeft een groot ecologisch voordeel: Dankzij een constante temperatuur dient men de groeven niet te verwarmen in de winter of te koelen in de zomer. Ook hoort men de luchtvochtigheid aan te passen. Zo bedraagt de temperatuur in de mergelgrotten van Kanne het hele jaar door namelijk 11,5° C en de luchtvochtigheid 96 %. Dit zorgt ervoor dat de kastanjechampignon trager groeit, waardoor de textuur van deze champignon nog vaster is. Pas na zes weken kan een eerste keer geoogst worden. Nadien volgen er nog 2 tot 3 "vluchten", of oogstcycli.

Een stevige paddenstoel met een volle, nootachtige smaak Deze champignonsoort, met een lichtbruin hoedje, bevat minder vocht, wat hem een volle, nootachtige smaak geeft. Bij het bakken verliest hij geen volume.

De grotchampignons worden niet afgesneden bij de pluk, maar ze worden met de hand geplukt, waarbij de volledige voet bewaard blijft. Hierdoor wordt de champignon niet beschadigd en kan hij langer bewaard worden.

De Riemstse grotchampignons zullen verkocht worden per 400 g voor € 3,49.

Eerder dit jaar lanceerde Carrefour België al 5 nieuwe producten van de Kwaliteitsketen Carrefour waaronder residuvrije Conférence-peren en residuarme Jonagold Novajo en Zari appelen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.