Wim Vandepoel, groothandel Fruit Vandepoel

"Hoewel kerst decoratief steeds langer wordt, wordt de vraag naar kerstgroenten korter"

Tholen - Langzamerhand komt de kerstperiode steeds dichterbij. Als we de winkelstraten en de etalages mogen geloven, is Kerstmis al zo goed als begonnen. Toch geldt dat niet voor verschillende groentensoorten, die ieder jaar op het kerstmenu staan. Hoewel de kerstperiode steeds langer lijkt te worden, merkt Wim Vandepoel van groothandel Fruit Vandepoel dat de kerstperiode voor groenten steeds korter aan het worden is. 


Wim Vandepoel tijdens een eerdere kerst.

Kortere kerst
Begin december verwacht de eigenaar van de groothandel in Brussel dat de groenten voor de feestdagen langzaam op gang zullen komen. Toch ziet hij de periode van de vraag ernaar korter worden. "Dat is denk ik zo'n zes tot zeven jaar aan de gang", vertelt Wim. "De feestdagen van nu, zijn niet meer hetzelfde als die vroeger. Mensen gaan nu eerder in de kerstvakantie op vakantie of doen een citytrip. Vroeger bleven de mensen vaker thuis om lang met de familie te tafelen. Wij zien dat mensen, in vergelijking met vroeger, minder geld uitgeven rond de kerst aan groenten. Vroeger moesten wij bepaalde producten weken van te voren bestellen, om ervoor te zorgen dat wij voldoende voorraad zouden hebben. Dat is nu niet meer het geval. De periode van decoratie rond kerst wordt steeds groter, terwijl die rond voeding aan het krimpen is in vergelijking met eerst."

Hoewel de kerstperiode voor groenten korter wordt, verwacht Wim niet dat er qua vraag veel zal veranderen ten opzichten van vorig jaar. Volgens hem zijn dezelfde producten in trek. "De mini-groenten en de vergeten groenten, zoals pastinaak en knollen, zijn rond de feestdagen erg populair in België", vertelt hij. "De mini-groenten worden zowel gegeten als dat ze ter decoratie gebruikt worden. Ieder jaar zijn die weer erg populair rond de feestdagen." 

Wallonië houdt van de boschampignon
Van begin december loop de vraag naar kerstproducten langzaam maar zeker op. En wat momenteel populair is? "Dat is toch de citrus", gaat Wim verder. "Vooral de mandarijnen zijn door de Sinterklaas-periode erg in trek in zowel Vlaanderen als Wallonië, al wordt het oranje fruit een fractie meer gegeten in Vlaanderen in vergelijking met Wallonië."


Boschampignons bij groothandel Fruit Vandepoel.

Toch merkt Wim momenteel wel degelijk een verschil tussen de vraag naar producten in Vlaanderen en Wallonië. Hoewel rond Brussel meer Frans wordt gesproken dan Nederlands, geeft de eigenaar van Vandepoel aan dat de hoofdstad qua eetgewoontes meer op Vlaanderen lijkt. "De mensen in Wallonië zijn net als de Fransen helemaal gek van de boschampignons", vertelt de eigenaar van de groothandel. "In Wallonië verkopen wij die tien keer zoveel, als dat wij in Vlaanderen doen. Wat de prijs ook is: de Walen kopen de boschampignons. Het kan zelfs zo zijn dat mensen uit Wallonië een appel voor één euro niet willen kopen, omdat ze het stuk fruit te duur vinden, terwijl ze voor boschampignons bereid zijn flink te betalen. 15 euro, 20 euro of zelfs 30 euro is dan geen probleem voor ze. Daarin verschillende de Walen toch echt met de Vlamingen."

Voor meer informatie:
Groothandel Fruit Vandepoel 
Werkhuizenkaai 22/23
Hall D
1000 Brussel
T: +32 (0) 2 241 17 20
F: +32 (0) 2 216 83 71

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.