Mozambique importeert geen gewaszaden meer

Mozambique zal, te beginnen met dit seizoen (2017/2018), geen zaden meer importeren voor belangrijke gewassen volgens het hoofd van de afdeling basiszaden aan het Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek van Mozambique (IIAM).

David Mariote vertelde het Mozambikaanse dagblad Noticias ook dat het besluit is gericht op het verlagen van de prijs van gecertificeerd zaad op de Mozambikaanse markt en om ervoor te zorgen dat een groter aantal telers toegang hebben tot kwaliteitszaad, waardoor een hogere oogst mogelijk wordt.

Mariote zei dat het IIAM 2000 ton basiszaden van belangrijke gewassen ter beschikking zal stellen aan de 42 bedrijven die in het land gecertificeerd zaad produceren met de nadruk op granen en peulvruchten op basis waarvan 65.000 ton gecertificeerd zaad voor telers kan worden geproduceerd.

Naast basiszaden voor groenten, maïs, sorghum, soja en bonen die in de belangrijkste landbouwgebieden in het noorden, midden en zuiden van het land zullen worden geproduceerd, Lichinga, Gúruè, Angonia en Namaacha, zal IIAM dit seizoen onder andere ook 12 miljoen maniokstekken en 2000 zoete aardappelzaailingen leveren.

Het IIAM krijgt financiële en technische ondersteuning van verschillende instellingen en internationale organisaties die in het land actief zijn, waaronder het Amerikaanse agentschap voor internationale ontwikkeling (USAID), AGRA en de Wereldbank.

De jaarlijkse behoefte in Mozambique wordt geschat op 467.000 ton verschillende gecertificeerde zaden ten behoeve van meer dan 4 miljoen geregistreerde actieve telers.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.