Over het algemeen nam het organische materiaal in het water toe naarmate er meer groenten in hetzelfde water werden gewassen. Het type product en de volumes waren van grote invloed op de mate waarin het organische materiaal in het water toenam. De overleving van mesofiele aërobe bacteriën in het spoelwater, wat strikt gekoppeld is aan de concentratie vrij chloor, werd tijdens de verwerking van alle drie de groenten geanalyseerd, ongeacht het organische materiaal in het spoelwater. In de meeste gevallen overleefden bacteriën wanneer de concentratie vrij chloor onder de 10 mg/liter bedroeg (= 10 ppm) en met name wanneer deze onder de 5 mg/liter lag.
Het verband tussen de concentraties vrij chloor en de overleving van bacteriën werd onderzocht tijdens het wassen van gesneden romaine sla, ijsbergsla en kool. Het spoelwater werd iedere 30 minuten getest op organisch materiaal, vrij chloor en het gehalte aan mesofiele aërobe bacteriën na chloorneutralisatie.
De troebelheid van het water, zuurstofbehoefte en de hoeveelheid opgelost materiaal nam gedurende het proces aanzienlijk toe, met name bij kool. De concentratie vrij chloor fluctueerde als gevolg van de gebruikte chloordoseringen, het productvolume en de wateraanvulling.
Dit onderzoek bevestigt dat het behouden van een vrij chloor-concentratie van minimaal 10 mg/liter in het spoelwater de overlevingskansen van bacteriën sterk vermindert en zodoende ook het risico op kruisbesmetting.
Bron: Yaguang Luo, Bin Zhou, Sam Van Haute, Xiangwu Nou, Boce Zhang, Zi Teng, Ellen R. Turner, Qin Wang, Patricia D. Millner, 'Association between bacterial survival and free chlorine concentration during commercial fresh-cut produce wash operation', 2018, Food Microbiology, Vol. 70, pag. 120-128.