Knolgewas uit Andes-gebergte

West-Vlaamse yacon opgenomen in assortiment REO Veiling

De REO Veiling breidt 22 november, haar productassortiment uit met yacon, ook wel Boliviaanse zonnewortel of grondappel genoemd. Het knolgewas is van origine uit de Andes, maar wordt vanaf heden ook op West-Vlaamse bodem geteeld. Een erg breed smakenpalet kenmerkt yacon.


Geoogste yacon.

Yacon
REO producent Katrien Quaghebeur uit Poperinge zorgde 22 november voor de primeurverkoop op de REO Veiling. Ze voerde 160 kg aan. "Het idee om yacon te telen kwam in feite van TACO (TeeltAdviesCoöperatie). Volgens TACO is yacon een product met erg veel potentieel en groeimarge. Onder begeleiding van de REO Veiling en PCG Kruishoutem zijn we op 25 april van dit jaar gestart met de teelt van yacon", vertelt Katrien. "Yacon is een exotisch product waardoor het vorstgevoelig is. De eerste maand van het teeltproces wordt het product onder bescherming in potten gekweekt, waarna het wordt overgeplant op het veld om na zes maanden geoogst te worden. De oogst gebeurt op een artisanale manier. De scheuten van yacon zijn kwetsbaar waardoor ze handmatig geoogst moet worden om productbeschadiging te voorkomen. Het gaat inderdaad over een arbeidsintensief productieproces. Normaal duurt de oogstperiode van oktober tot november. Door de droogte wordt yacon, net als verschillende andere teelten, dit jaar wat later geoogst."


West-Vlaamse yacon.

Knol
Yacon bezit meerdere gezonde kwaliteiten voor de consument, laat de REO Veiling weten. Door hun hoog gehalte aan insuline (fructanen) zorgen de knollen voor een constante bloedsuikerwaarde. Dit maakt de knol een interessant product voor mensen met suikerziekte. Het heeft bovendien een lange bewaartijd van ongeveer zes maanden en telt weinig calorieën, aldus de REO Veiling.

Het knolgewas kan volgens de veiling in de keuken veelzijdig worden gebruikt en bevat een intrigerend smakenpalet naargelang zijn bereidingswijze. Rauw gesneden smaakt het verrassend fris. Het geperste sap heeft daartegenover een zoete meloenachtige smaak. Als het product gekookt wordt, is de knol smeuïg zacht met een lichte kanstanjesmaak. Eet je de knollen in een gedroogde vorm, dan is er een bananentoets terug te vinden. Ten slotte krijgt het ingekookt tot een siroop een sterke unieke zoetsmaak, terwijl frituren in een deegomhulsel voor een rozijnachtige smaak zorgt. 


Gesneden yacon.

Verkoop
Verdigro uit Roeselare weet de productkwaliteiten van het exotische product naar waarde te schatten. De REO koper plaatste de eerste druk bij de primeurverkoop van 22 november. Daarbij werden 2 kisten van telkens 5 kilo geveild tegen 3,34 euro per kg. De commerciële interesse voor het bijzondere knolgewas was zodanig groot, dat de verkoopprijs daarna nog enkele eurocenten steeg op de veilingklok.

Meer informatie:
REO Veiling
Commerciële afdeling
Oostnieuwkerksesteenweg 101
B – 8800 Roeselare
T: +32(0)51 23 12 11
F: +32(0)51 23 12 89

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven