Champignons groeien 5% per uur
Still uit de aflevering van Groenlicht
5% per uur
Teler Leo Koolen vertelt in het tv-programma hoe de productie van champignons bij zijn bedrijf in zijn werk gaat. Bij de champignonkwekerij in Slootdorp worden wekelijks 50000 kg champignons geproduceerd, 70% is bestemd voor de export. Champignons groeien heel snel, wel 5% per uur. Daarom oogsten de medewerkers 2 keer per dag.
Circulair
Van oudsher is het substraat waarop champignons geteeld wordt al circulair. De paardenmest waarop de champignons groeien gaat na gebruik terug naar de akkerbouwer, het stro van de akkers wordt weer gebruikt in de paardenstallen. De teler heeft de stap naar milieukeur gemaakt en daardoor het productieproces verduurzaamd. Hij gebruikt aaltjes als natuurlijke bestrijder van de champignonvlieg zodat er geen chemische middelen meer nodig zijn. De koelcellen waar de champignons in groeien, worden voorzien van groene stoom.
Milieukeur
Champions met milieukeurmerk hebben een grote stap gemaakt, vertelt Peter Leendertse van CLM onderzoek en advies. "Supermarkten gaan erom vragen en dat is de prikkel voor telers om erin te investeren."
Klik hier voor het fragment uit de uitzending van Groenlicht.