Champignons groeien 5% per uur

Het BNN/VARA programma Groenlicht besteedde onlangs uitgebreid aandacht aan de duurzaamheid van de champignon. Aanleiding was de vraag van BN-ster Nienke de Jong die champignons vaak gebruikt als vleesvervanger. "Het is een groente waar je echt wat aan hebt", vindt ze. Groenlicht zocht voor haar uit hoe duurzaam champignons zijn.


Still uit de aflevering van Groenlicht

5% per uur
Teler Leo Koolen vertelt in het tv-programma hoe de productie van champignons bij zijn bedrijf in zijn werk gaat. Bij de champignonkwekerij in Slootdorp worden wekelijks 50000 kg champignons geproduceerd, 70% is bestemd voor de export. Champignons groeien heel snel, wel 5% per uur. Daarom oogsten de medewerkers 2 keer per dag.

Circulair
Van oudsher is het substraat waarop champignons geteeld wordt al circulair. De paardenmest waarop de champignons groeien gaat na gebruik terug naar de akkerbouwer, het stro van de akkers wordt weer gebruikt in de paardenstallen. De teler heeft de stap naar milieukeur gemaakt en daardoor het productieproces verduurzaamd. Hij gebruikt aaltjes als natuurlijke bestrijder van de champignonvlieg zodat er geen chemische middelen meer nodig zijn. De koelcellen waar de champignons in groeien, worden voorzien van groene stoom.

Milieukeur
Champions met milieukeurmerk hebben een grote stap gemaakt, vertelt Peter Leendertse van CLM onderzoek en advies. "Supermarkten gaan erom vragen en dat is de prikkel voor telers om erin te investeren."

Klik hier voor het fragment uit de uitzending van Groenlicht.
Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.