Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fusarium ook in Britse sla-teelt

Britse slatelers zijn gewaarschuwd tegen de Fusarium schimmel en wortelrot nu er voor het eerst een uitbraak van deze agressieve ziekte in het Verenigd Koninkrijk is geconstateerd.

Tot nu toe is Fusarium in sla alleen op het vasteland van Europa waargenomen; de uitbraak in Lancashire is de eerste in het VK. Het gaat om een bijzonder agressieve ziekteverwekker, 'Race 4', waarvoor er momenteel geen bestrijding is of resistente rassen bekend zijn.

In Nederland moeten telers de productie naar nieuwe, niet-besmette kassen verplaatsen of hun sla alleen in de winter bij lagere temperaturen, telen. Slagewassen leveren de Britse economie £142,7 miljoen (€160,5 miljoen) per jaar op.

John Jackson, directeur van Seven Oaks Nurseries: "Glastuinders zijn erg bezorgd over de uitbraak en hun toekomst als slatelers. In 40 jaar sla telen heb ik nog nooit een ziekte gehad die niet kon worden bestreden met gewasbeschermingsmiddelen, grondsterilisatie en milieubeheersing.

"Als de ziekte zich sterk verspreidt, krijgen we mogelijk een situatie zoals in Nederland, waar sla niet in de grond kan worden geteeld. Dit zou veel telers in een zeer moeilijke situatie brengen als ze naar alternatieve gewassen willen uitwijken, waarvoor er een flinke investering nodig zou zijn in een tijd waarin de marges al krap zijn."

Tuinbouworganisatie AHDB Horticulture heeft de University of Warwick met klem om een technische beoordeling gevraagd met gedetailleerde informatie over beheermogelijkheden om de invloed op de Britse slasector te minimaliseren. Het complete rapport zal in februari worden gepubliceerd, maar tussentijds zal er informatie worden gedeeld naarmate de beoordeling vordert.

Jon Knight, hoofd gewasgezondheid en -bescherming bij AHDB: "Ondanks de strikte regels in het VK met betrekking tot quarantaine en het halen van planten uit andere landen om het risico zo laag mogelijk te houden is Fusarium er toch doorheen gekomen.
 
"We zullen samenwerken met experts in landen waar de ziekte al aanwezig is om alle relevante informatie te verzamelen over hoe de ziekte kan worden voorkomen en welke beheersingsmogelijkheden beschikbaar zijn en dit met spoed aan de sector communiceren."

Volgens Kim Parker, een gewasbeschermingswetenschapper bij AHDB, "is de bestrijding van deze ziekte bijzonder moeilijk omdat sporen lang overleven in de bodem en gewasresten en er geen effectieve gewasbeschermingsmiddelen zijn of geen resistente rassen en bodemsterilisatie maar een beperkt effect heeft.

"We benadrukken daarom dat het voorkomen van de ziekte de beste strategie is en dringen er bij telers op aan om hun hygiënemaatregelen zowel in hun kas als hun plantenvermeerderaar te herzien om een uitbraak te voorkomen." Telers die denken Fusarium in hun sla te hebben, moeten monsters opsturen voor een diagnose. Als onderdeel van een AHDB project zal Dr. John Clarkson bij de University of Warwick deze monsters gratis testen.

Publicatiedatum: