Groenten- en fruitprotest op het Binnenhof

Tholen - Een enorme nul van appelen en een streep door de 9 op het Binnenhof in Den Haag. Daarmee onderstreept groenteman Frans van de Polder uit Rotterdam de oproep vanuit branche om groenten en fruit niet duurder te maken. De regeringspartijen besloten tijdens de formatie om de btw op levensmiddelen te verhogen van van 6 naar 9%. Het is juist een heel ongezonde maatregel, legt Frans van de Polder uit aan RTV Rijnmond. Zeker voor groenteboeren, die elke dag hun best doen om aan klanten gezonde producten te verkopen.


Frans van de Polder legt de laatste hand aan de 0, foto Mark Heemskerk ADN

Meer eten
"Wij pleiten voor 0 procent, omdat groenten en fruit gezond zijn", legt Frans in alle vroegte uit aan de verslaggevers. "Als we het nog goedkoper maken, hopen we dat meer mensen ervan gaan eten." In zijn eigen zaak ervaart hij dat minima groenten en fruit soms net niet kunnen betalen. Agf Detailhandel Nederland (ADN) ondersteunt de actie van Frans en voert zelf ook actie. "We hebben samen met groothandel Postuma AGF alle aangesloten groentenboeren voorzien van een poster die klanten oproept om de petitie van Foodwatch te tekenen", vertelt directeur Mark Heemskerk van ADN.


Een streep door de 9 en de poster van ADN/Postuma AGF, foto Mark Heemskerk

Wakkerschudden
Frans en ADN hopen dat deze ludieke actie de Kamerleden nog eens wakker schudt. Mark: "Zij lijken van de dividendbelasting een speerpunt te maken maar de verhoging van de btw heeft daar natuurlijk alles mee te maken." De Rotterdamse minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge wordt zeker even aan zijn jasje getrokken. Die oberde een aantal maanden geleden in zijn functie als wethouder in Rotterdam in de winkel van Frans toen hij daar een een diner organiseerde voor eenzame ouderen.

Twitterbericht van Frans aan Hugo de Jonge


ADN is blij met de actie van Frans, hij mag hen altijd bellen blijkt uit hun onderstaande persbericht:

Bij groenteman, en tevens lid van ADN, Frans van de Polder begon het kort na de bekendmaking van het regeerakkoord behoorlijk te kriebelen. Frans heeft daar wel vaker last van en daar ontstaan de mooiste ideeën uit.

Zo kwam vorige week het telefoontje naar ADN: 'Ik wil een afbeelding van groenten en fruit gaan neerleggen bij de tweede kamer. De afbeelding moet een vertaling zijn van het proest dat we met elkaar voeren tegen de BTW verhoging. De BTW op gezonde groenten en fruit moet naar 0%'. En daarmee was het idee geboren en de uitvoering in gang gezet. ADN heeft direct haar medewerking toegezegd en zodoende stonden we vanmorgen vroeg om 6.00 uur (woensdagochtend) voor het gebouw van de Tweede Kamer.

Goed teamwork
Frans had versterking meegenomen, dus met drie man en één vrouw sterk, werd het plan uitgewerkt. Met een bus vol groenten en fruit werd een mooie afbeelding gemaakt op het plein voor de Tweede Kamer. Groothandel Postuma, had deze prachtige (GEZONDE) producten voor sponsoring aangeboden (waarvoor dank).

Onze branche staat voor GEZONDHEID Met elkaar proberen we de BTW verhoging tegen te houden. In het regeerakkoord staat opgenomen dat het lage BTW tarief van 6% naar 9% zal worden gebracht. Maar liefst een BTW stijging van 50%, maar belangrijker nog is dat de consument hiermee ook 'gestraft' wordt voor een gezonde levensstijl.

We waren mooi op tijd klaar, waardoor we tijd hadden om de langzaam op gang komende mensenstroom op te vangen, een heerlijke mandarijn (Werkfruit) aan te bieden en ons verhaal te doen. We kregen heel veel positieve reacties, ook van verschillende voorbijgangers. De echte politieke kopstukken hebben we helaas niet gezien, maar verschillende Kamerleden van eigenlijk alle oppositiepartijen, zijn langs gekomen en hebben hun steun uitgesproken.

SBS6 Hart van Nederland
Vanavond op de TV op SBS6 om 18:00 uur wordt er bij Hart van Nederland aandacht aan de actie aandacht besteed. Zowel Frans van de Polder als ADN (Mark Heemskerk) komen hierbij aan het woord. Met de actie haken we verder aan op de handtekeningen actie van Foodwatch (www.foodwatch.nl). Inmiddels hebben bijna 60.000 personen al getekend. Met deze actie hebben we daar een belangrijke bijdrage in geleverd. Politieke Partij GroenLinks reageerde vanmorgen ook erg positief op onze actie, zij zetten eerder al de website 'tegenbtw.nl' op dus steunen ons helemaal. Met hen nog meerdere politieke partijen, gelukkig!

Frans bedankt!
Namens ADN willen we iedereen bedanken die heeft meegewerkt en meegeholpen met deze actie. Natuurlijk met Frans hierin voorop. Dankzij zijn enthousiasme en creativiteit, blijft het niet alleen bij woorden, maar komt het ook tot daden. Je mag ons altijd bellen!


Klik hier voor de radioreportage die RTV Rijnmond maakte
Klik hier voor protestactie van Foodwatch

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.