"Nederland moet zich voorbereiden op chaosscenario Brexit"

Nederland moet zich erop voorbereiden dat er na een Brexit helemaal geen akkoord met het Verenigd Koninkrijk komt. Dit is het chaosscenario. Dat zou betekenen dat de Britten uit de Europese Unie stappen zonder overgangsperiode en zonder afspraken over de nieuwe relatie tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Dat schrijven De Tweede Kamerleden Anne Mulder van de VVD, Pieter Omtzigt van het CDA en Kees Verhoeven van D66 in een rapport. 

Het betekent dat de overheidsdiensten voorbereid moeten zijn. Er zouden draaiboeken moeten klaarliggen voor veel sectoren en toezichthouders zouden moeten kunnen checken of overheidsdiensten en bedrijven goed zijn voorbereid. Er zal bijvoorbeeld meer toezicht en controle nodig zijn door de douane, de Koninklijke Marechaussee en fytosanitaire inspectiediensten.

Ook economische sectoren zoals logistieke sector, landbouw en visserij moeten voorbereid zijn op het no deal-scenario. Het ligt voor de hand dat bedrijven en hun brancheverenigingen hierbij het voortouw hebben en dat de overheid zoveel mogelijk behulpzaam is met noodzakelijke maatregelen om de effecten van dit scenario te dempen, aldus de rapporteurs.

Zie voor meer informatie het Verslag van de rapporteurs over de Brexit op de site van de Tweede Kamer.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven