De nieuwe Europese bio-regels zijn bekend

Op 1 januari 2021 treden de nieuwe regels voor biologische teelt van de Europese Commissie in werking. Volgens de EC garanderen deze regels eerlijke voorwaarden voor de biologische landbouwers in de EU. Dankzij het EU-logo voor biologische producten zullen consumenten in heel Europa dezelfde kwaliteitsgaranties krijgen.

Wat betekenen de nieuwe regels voor biologische productie in kassen?
Een van de belangrijkste vereisten voor biologische productie is dat de gewassen hun voedsel vooral uit het ecosysteem van de bodem halen. De nieuwe verordening bevestigt de verbondenheid met de bodem als basisbeginsel. Dat betekent dat "afgescheiden perken" niet worden beschouwd als verenigbaar met de biologische beginselen in ruime zin.

In de lidstaten waar het gebruik van kassen in de biologische landbouw al is toegestaan, zal dat in het kader van de nieuwe verordening nog gedurende een beperkte periode van tien jaar mogelijk blijven. Vijf jaar na de toepassingsdatum van de nieuwe verordening zal de Commissie een verslag over het gebruik van afgescheiden perken in kassen presenteren, dat indien nodig gepaard kan gaan met een wetgevingsvoorstel.

Mijlpaal
Commissaris voor Landbouw Phil Hogan, die verheugd is over deze belangrijke stap op weg naar de uiteindelijke goedkeuring van de nieuwe verordening, zei hierover het volgende:

"Het vandaag genomen besluit van de Raad is een nieuwe mijlpaal voor de biologische sector. Het zorgt ervoor dat deze belangrijke en zich snel uitbreidende sector kan blijven groeien binnen een duidelijk regelgevingskader en dat de biotelers van de EU ervan op aan kunnen dat zij onder dezelfde voorwaarden kunnen werken als telers uit derde landen die hun biologische producten naar de EU uitvoeren." 

Het Europees Parlement zal stemmen over het akkoord dat nu bereikt is. Als het aangenomen wordt, dan zal de nieuwe regelgeving per 1 januari 2021 ingaan. Dit geeft producenten en handelspartners voldoende tijd om zich aan de nieuwe regels aan te passen. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.