"Houd het regenwaterbassin zuiver, voeg geen drain- of slootwater toe"

Op een flowschema van de waterstromen in een bedrijf is goed te zien dat de grootste stromen de input van regenwater en het hergebruik van drain- of drainagewater zijn. Hoewel de hoeveelheid regenwater, dat jaarlijks valt, een behoorlijke bandbreedte vertoont (590 tot 1280 liter/m2/jaar), is het gemiddeld gezien net onvoldoende. Het watertekort moet worden aangevuld. Maar drain/drainage- of slootwater bijmengen in het regenwaterbassin is niet verstandig. Stefan Bakker, productmanager Revaho, legt het belang uit van het gescheiden houden van de verschillende 'watersmaken' om ze op de juiste wijze en tijd in te zetten.Drain/drainagewater
Gemiddeld is er 30% drain/drainagewater. Aan de waterkringloop wordt ook schoon water toegevoegd, veelal regenwater uit het bassin. Dan is het meest eenvoudige om het opgevangen drainwater in het regenwaterbassin te doen. "Maar het toevoegen van drainwater aan de regenwatervoorraad is vanwege het biologische evenwicht niet verstandig. De meststoffen die je daardoor in het bassin brengt, zorgt voor plantengroei. Vooral algen groeien er erg goed op", zegt Bakker. "Bovendien zorgt het voor een oncontroleerbare situatie. Bij een laag regenwaterniveau komt er een hogere concentratie drainwater in en bij veel regenwater is het andersom."

Oppervlaktewater
Ook het toevoegen van slootwater aan het bassin, geeft een algenexplosie. Mede omdat een regenwaterbassin een wankel biologisch evenwicht heeft. Het oppervlaktewater, waar ook meer bacteri├źn, virussen en ziekten in zetten, verstoort dat evenwicht. En dat water kan ook voeding zijn voor de plantengroei. Bakker: "Alles wat je niet wilt aan vervuiling zit in oppervlakte water. Dus slootwater niet toevoegen aan het regenwater, maar apart gebruiken om te irrigeren. Doe dat dan in het voorjaar en gebruik schoon regenwater in de zomer."

Watersmaken
Als het bijmengen van ander water verkeerd gebeurt, heeft dat consequenties. Daarom worden steeds meer de verschillende watersmaken, zoals regenwater, leidingwater en osmosewater in een aparte silo gebufferd. Dat gebeurt ook met gescheiden opvang van vuil en schoon drainwater. Op nieuwe bedrijven wordt zelfs condenswater (water dat de plant zelf verdampt heeft) in een aparte silo opgevangen en als eerste gebruikt en gecontroleerd meegedoseerd met het voedingswater.

Bij een aparte opvang blijven de waterstromen zuiver. "Door dit te doen, is een teler beter in staat om water bij te mengen", aldus de productmanager. Hij geeft ook het advies om zoveel mogelijk regenwater te sparen voor de zomer. Het regenwaterbassin zo vol en zuiver mogelijk houden voor gebruik in de zomer. "Met volle bak de zomer in gaan! Want zodra je er 'vreemd' water bij doet, gaat het regenwater anders reageren."

Filter niet uitschakelen
In het teeltseizoen is de regenvoorraad vaak toch eerder leeg, soms al in het voorjaar. Dan worden allerlei soorten water opgepompt en bij het regenwater gedaan om het aan te vullen, waardoor er veel vuil (algen of slib) in het bassin komt. Dat verstopt het filter. Bakker: "Telers vragen dan aan ons of het filter ertussen uit mag. Dan zeggen we: niet doen! Maar soms kan het niet anders, om toch water te kunnen geven, anders gaan de planten slap." Voorkomen is dus beter dan te genezen.

Bron: Glastuinbouw Waterproof (Harry Stijger)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.