Welke tuinder wil er in de bitcoins?

Tholen - Bitcoins en tuinbouw. De link ligt misschien niet direct voor de hand, maar volgens software-ontwikkelaar Sander van Geloven is er zeker wel synergie mogelijk. Bij het produceren van Bitcoins komt namelijk veel warmte vrij en voor het produceren ervan is flink wat energie nodig. En welke sector produceert energie en kan warmte gebruiken? Precies, de tuinbouw.

"Bij het produceren van cryptocurrencies zoals de digitale munt Bitcoin, komt veel verwarmde lucht vrij", vertelt Sander. "En dan is het eigenlijk zonde om al deze warmte ongebruikt de buitenlucht in te sturen." 

Duurzamer
Zijn organisatie is nu op zoek naar een duurzamer alternatief: een agrarisch bedrijf met voldoende krachtstroomvoorziening en een vraag naar warmte kan hierbij een uitkomst zijn. Nu zoekt hij telers die me zouden willen werken aan een test. "Een test waarbij het maken van cryptocurrency gelijktijdig én innovatief voor verwarming van bijvoorbeeld opslag of kassen met gewassen zorgt." 

Voor de combinatie locatie, toegang tot stroomvoorziening en aanbod van warmte is een vergoeding beschikbaar. Hoort u de muntjes al rinkelen? Nog niet zo snel, want het gaat oom een test er zijn een aantal eisen waaraan de ruimte moet voldoen. De ruimte moet minimaal 10m2, goed afsluitbaar en liefst beveiligd zijn. Er moet een ingang zijn voor niet-vochtige, relatief koele lucht (evt buitenlucht) en natuurlijk een uitgang voor warme lucht die zeer actief moet worden weggezogen voor gebruik door de tuinder. Er is elektriciteit nodig voor ca 18-34 apparaten (35x25x25cm) van 5,3 ampère elk. Elk apparaat heeft een vermogen van 1200 Watt, dat in warmte omgezet wordt. Dit geeft per apparaat een luchtverplaatsing van 5,7 kubieke meter/minuut, ofwel 95 liter/seconde. Bovendien moet er een elektriciteitscontract voor het laagste stroomtarief zijn of een andere oplossing met een WKK en moet je niet mauwen over een beetje lawaai want elk apparaat produceert zo'n 80dB geluid. 

Installatie
"Zelf kunnen we de installatie van apparatuur in de stellage verzorgen, net als de aansluiting op internet en op inpandige (kracht)stroompunten die niet te ver van de ruimte liggen. We gaan graag in gesprek met gegadigden met affiniteit voor innovatie, voor 28 november", besluit Sander. 

Voor meer informatie:
Sander van Geloven (e-mail)

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.