Dramatische stijging van Oekraïense tomaten- en komkommerprijzen

De tomatenprijzen in Oekraïne zijn snel gestegen en hebben een recordhoogte bereikt. Daarnaast is de prijs van Oekraïense komkommers met 2,5% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar volgens Fruit-Inform.

Glastuinders verkopen momenteel hun tomaten voor 24-28 UAH/kg (€0,77-0,90/kg), een stijging van 60% sinds het begin van deze week. De snelle prijsstijging heeft volgens sectordeskundigen te maken met een aanbodtekort op de markt, omdat de meeste telers het seizoen al hebben afgerond. Handelaren hebben het tekort nog niet met import kunnen aanvullen want leveringen vanuit Turkije blijven onregelmatig en de Turkse tomaten kosten 38 UAH/kg (€1,22/kg). Hierdoor zijn de huidige prijzen van Oekraïense tomaten 35% hoger dan in de tweede helft van november 2016. Men verwacht dat de prijzen zullen blijven stijgen omdat het binnenlandse tomatenaanbod snel krimpt.

De Oekraïense komkommerprijzen zijn de afgelopen week met 20-33% gestegen tot een recordhoogte van 40-42 UAH/kg (€1,28-1,35/kg). Ook hier geldt dat de prijsstijging samenhangt met het eind van het seizoen en onregelmatige levering vanuit Turkije door slechte weersomstandigheden daar.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.