Coöperaties: succesverhalen om telers te helpen

Thomas Magnusson, directeur van Cogeca, heeft in Estland het succesverhaal gedeeld van coöperaties waarmee de positie van telers in de voedingsketen wordt verbeterd. Ook vertelde hij over het succes van innovaties waarmee telers efficiënter kunnen produceren en minder bronnen hoeven te gebruiken. 

Het evenement "International Experience and Success Stories of Co-operatives" was georganiseerd door de Estse universiteit van Levenswetenschappen en het ministerie van Landbouw en Handel. Hierbij waren telers, professoren, politici, en coöperaties uit de gehele EU. 

Tijdens het evenement sprak Magnusson over de rol van agri-coöperaties in het levend houden van landelijke gebieden in heel Europa doordat ze zorgen voor economische groei en werkgelegenheid. Door samen te werken, versterken de telers hun positie en kunnen ze hun voorraad samenbrengen om er een betere prijs voor te krijgen. Ook versterken ze hun positie in de voedingsketen, waardoor ze hun producten beter kunnen verkopen en een hogere winst hebben. Coöperaties zijn uniek omdat ze het eigendom zijn van hun leden, die een deel van de winst krijgen, vertelde Magnusson. 

Agri-coöperaties lopen ook voorop in Europa op het gebied van milieuvriendelijke voedselproductie, voegt hij toe. Ze voldoen aan de eisen van de consumenten door voedsel op een duurzame manier te telen door het gebruik van innovatieve methodes. Ze investeren en faciliteren het gebruik van nieuwe technieken, zoals 'smart farming'.

Om dit te promoten en verder te ontwikkelen zal Cogeca deze maand zijn Presidency Business Forum "Harnessing the Power of Digitalisation in the Agri-Food Chain" houden. Deze bijeenkomst richt zich op de belangrijke rol van agri-coöperaties in de digitale transformatie van de sectoren en hoe digitalisering voor een evolutie binnen de sector zorgt. De Europese award voor Coöperatieve Innovatie in het Europese Parlement zal hier ook uitgereikt worden. 

Magnussen eindigde door te zeggen dat de aanwezigheid van coöperaties veel hoger is in landen als Denemarken, Zweden en Finland. Deze landen hebben een marktaandeel van meer dan 50%. De aanwezigheid van coöperaties moet dan ook aangemoedigd worden in landen die een kleiner marktaandeel hebben voor Oost-Europese landen om telers te helpen problemen op te lossen. Dit is ook een van de prioriteiten van de Europese Commissie. 

Magnusson is lid van de Federatie van Zweedse Telers en heeft een melk- en houtteeltbedrijf in Zweden. Ook is hij bestuurslid van de Lantmännen coöperatie.

Voor meer informatie:
Copa Cogeca
www.copa-cogeca.eu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.