Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Startups en Grownups samen nog succesvoller

Agri & food bijeenkomst in Rotterdam

Op 8 november waren ruim 140 bezoekers uit de foodsector en aanverwante sectoren aanwezig op het event 'Rotterdam zoekt food startups' in de Rotterdam Science Tower. Rotterdam Food Cluster streeft door het verbinden van deze uiteenlopende groep, bestaande uit studenten, starters, groeiers en gevestigde ondernemers, ernaar de innovatie binnen de foodsector te bevorderen. 

Volksfilosoof Bas Haring deelt zijn visie op voedsel in de toekomst. Moeten we grootschalig of kleinschalig produceren? Peter Duijvestijn van Duijvestijn Tomaten laat zien hoe zij innoveren en nieuwe markten betreden door het opzetten van startups in samenwerking met andere ondernemers. Overall conclusie van de dag: het is van groot belang om samenwerking tussen grownups en startups te stimuleren om te blijven innoveren.

Agri & food belangrijk voor regionale economie
In 2016 was de export van agri & food in Nederland bijna 94 miljard euro. Daarmee is de agri & food sector goed voor 22 procent van de totale export en staan we wereldwijd op nummer twee. Rotterdam is een belangrijke doorvoerhaven van agri & food producten. Behalve hoogwaardige agrarische producten exporteert Nederland materialen, kennis en technologie. Rotterdam Food Cluster wil het kennisniveau op peil houden en zelfs naar een hoger plan tillen. Een stimulerend innovatieklimaat is een voorwaarde hiervoor.

Grootschalig of kleinschalig voedsel produceren?
Volksfilosoof Bas Haring vraagt zich af hoe we als klein landje zoveel voedsel kunnen produceren. 'We produceren steeds efficiënter voedsel met behulp van nieuwe technieken. Moeten we deze koers doorzetten of zijn er andere manieren waarop we ons voedsel kunnen produceren? Aan de ene kant kunnen we grootschalig 'onnatuurlijk' produceren. Aan de andere kant kunnen we kleinschalig 'natuurlijk' produceren. De voedselindustrie bestaat nu voornamelijk uit bulk. Ik pleit voor een combinatie van grootschalige en kleinschalige voedselproductie. Kleine bedrijven kunnen grote bedrijven voorzien in dynamisch voedsel.'

Duijvestijn Tomaten betreedt nieuwe markten met startups
De belangrijkste tip die Peter Duijvestijn, CEO Duijvestijn Tomaten, meegeeft: 'Doe het niet alleen, maar werk samen.' Op een aantal gebieden zet Duijvestijn in op duurzaamheid en innovatie. Zo verbruikt Duijvestijn meer CO2 dan ze uitstoot en gebruikt ze aardwarmte in plaats van gas om de kas mee te verwarmen. Het zelfbedachte concept – ID kas, een kas met dubbel glas – bespaart 20% water en 50% energie. Reststromen opwaarderen doet Duijvestijn door van tomatenstengels bioplastic en karton te maken. 'Over 10 jaar produceren we geen tomaten meer!', stelt Peter Duijvestijn. Dit toont aan hoeveel Duijvestijn met innovatie bezig is. 'Zo hebben we nieuwe producten ontwikkeld: ovengedroogde tomaten en een groentenspread. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden om vanille te telen in Nederland en/of we een traditioneel Chinees medicijn tegen diabetes, bittergourd, kunnen produceren. Dit zijn een aantal startups waarmee we nieuwe markten betreden,' aldus Duijvestijn.


Publicatiedatum: