Europa en China ondertekenen samenwerkingsovereenkomst over kwekersrechten

Het ontwikkelingscentrum voor wetenschap en technologie (DCST) van het Chinese ministerie van Landbouw en het Communautair Bureau voor plantenrassen (CPVO) van de EU hebben op 15 november 2017 besloten om een technische samenwerking aan te gaan op het gebied van kwekersrechten. Het DCST is in China het agentschap dat verantwoordelijk is voor de registratie van kwekersrechten voor groenten, fruit en een aantal sierteeltvariëteiten. Het CPVO doet dit voor de EU. De beide agentschappen richten zich op de bescherming van plantenvariëteiten (PVP), hebben vergelijkbare operationele structuren en verwerken een vergelijkbaar aantal aanvragen.De samenwerkingsactiviteiten die gedurende de looptijd van drie jaar (2018-2020) onder dit administratief akkoord moeten worden uitgevoerd zouden op verschillende operationele en administratieve gebieden samenwerkingsvoordelen op moeten leveren. Uitwisseling van beste praktijken en technische informatie zou veredelaars ertoe kunnen aanzetten nieuwe rassen beschikbaar te stellen en landbouwers en consumenten een betere toegang kunnen bieden tot aangepaste rassen die aan hun behoeften voldoen. De samenwerking zal onder andere bestaan uit training in de EU en China van DCST en CPVO personeel op de uniformiteit en stabiliteit van plantenvariëten (DUS tests). Waar nodig zal het CPVO ook andere belanghebbenden hierbij betrekken, zoals veredelaarsorganisaties.

Een van de hoofddoelen van het akkoord is het gemakkelijker maken voor veredelaars in de EU en China om kwekersrechten te verwerven door middel van flexibele mechanismen om de samenwerking over en weer te begeleiden en bevorderen. Ook is het de bedoeling de mogelijke toetreding van China tot UPOV '91 te vergemakkelijken.

Het DCST en het CPVO beogen samenwerkingsdoelstellingen die van gemeenschappelijk belang zijn op het gebied van administratieve, operationele en opleidingsactiviteiten, zoals:
  • Verbetering van het PVP systeem in China;
  • Stroomlijnen van de PVP aanvraagprocedure;
  • Training en uitwisseling van ervaring in PVP administratie, dus testen en gebruik van relevante hulpmiddelen;
  • Verkennen en delen van handhavingspraktijken.
Tenzij schriftelijk anders overeengekomen zullen de beide agentschappen de eigen uit deze activiteiten voortvloeiende kosten dragen. Tussentijds kunnen er evaluaties worden uitgevoerd om de samenwerking te versterken, verbeteren, op te schorten, beëindigen of uit te breiden. Met betrekking tot het aantal jaarlijkse ontvangen PVP aanvragen staan de EU en China nummer één en twee in de wereld.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.