"Karma kan zich goed meten met andere beschermingsmiddelen"

Na de toelating in de sierteelt is Karma nu ook beschikbaar voor vruchtgroententelers. Naast de goede werking tegen echte meeldauw biedt dit natuurlijke middel nog meer voordelen. Het heeft geen MRL, past in een residuarme teelt en de veiligheidstermijn bedraagt 1 dag. Bovendien kan de schimmel er geen resistentie tegen ontwikkelen. "Karma kan zich goed meten met de sterke chemische middelen", meent gewasbeschermingspecialist Adje van Hooijdonk.

Echte meeldauw vormt nog altijd een bedreiging voor vruchtgroenteteelten. Er zijn weliswaar goed werkende beschermingsmiddelen beschikbaar, maar die zijn dikwijls minder flexibel inzetbaar door de recente aanscherping van toelatingen. Bovendien stellen afnemers bovenwettelijke eisen aan het gebruik van middelen, onder andere ten aanzien van residu op de vruchten. Voor de meeste telers is Karma om bovengenoemde redenen een welkome aanvulling.


Irma Lukassen (rechts): "Karma kan zich goed meten met de standaard meeldauwmiddelen."

Karma is een gewasbeschermingsmiddel van natuurlijke oorsprong op basis van kaliumwaterstofcarbonaat. "Het is een specifiek geformuleerd zout, dat na oplossing in water bicarbonaat ionen vormt", licht technisch adviseur Irma Lukassen toe. "Schimmeldraden en sporen die met de spuitvloeistof in contact komen, verschrompelen door osmotische druk, pH-verandering en de inwerking van het bicarbonaat. De schimmeldraden en sporen drogen hierdoor snel uit." Hieruit blijkt dat het een echt contactmiddel is, zonder systemische of translaminaire werking. Voor een mooi resultaat is een goede gewasbedekking essentieel. "Daar is voldoende water voor nodig", voegt de specialist toe. "In een komkommerteelt kun je uitgaan van 1.500 liter per ha.

Ook beginnende infecties
Uit de ervaringen in de sierteelt en in Spanje, waar het middel al jaren is toegelaten in vruchtgroenten, blijkt dat Karma naast de goede preventieve werking ook een curatieve werking heeft. Spuit Karma op een beginnende aantasting van meeldauw. Dit is bevestigd in proeven, onder andere bij Demokwekerij Westland. Daar is het middel de afgelopen jaren getest in komkommer en tomaat.

Adje van Hooijdonk, gewasbeschermingspecialist van Horticoop, heeft de proeven verschillende keren bezocht. "In de proeven laat Karma mooie resultaten zien", is haar indruk. "In een piepjong gewas zou ik het niet direct adviseren, omdat de bladeren dan nog wat gevoelig kunnen zijn voor het zout. Dat kan een gewasreactie geven. Zodra de planten wat harder zijn, kun je Karma in vruchtgroenten zonder problemen gebruiken."

Lukassen: "In een relatief open gewas zijn alle bladeren goed te raken. In een volwassen komkommerteelt, wanneer de planten eenmaal over de draad hangen, vergt dit meer aandacht van een goede spuittechniek."


Meeldauw in komkommer kan forse schade opleveren.

Toepassing en dosering
In een tomatenteelt wordt meestal met spuiten gewacht tot de eerste meeldauwvlekjes zijn waargenomen. In komkommer, hoofdzakelijk in de tweede en derde teelt, zijn preventieve schema's tegen echte meeldauw gebruikelijk. Volgens Lukassen geeft een blokbehandeling van vier bespuitingen met intervallen van zeven dagen de beste resultaten. Per jaar mag het middel acht keer worden toegepast.

Karma is geformuleerd als een spuitpoeder met uitvloeiers en hechters. Toevoeging van een aparte uitvloeier is daarom in principe niet nodig. De adviesdosering (tevens maximum) bedraagt bij een solobespuiting 3 kg per ha in een concentratie van 0,2% - 0,3%. Hanteer bij combinaties met andere middelen een concentratie van 0,2%.Residuvrije teelt
Van Hooijdonk ziet naast de goede werking een aantal interessante pluspunten. "Wat telers zeker zal aanspreken, is de veiligheidstermijn van 1 dag en het ontbreken van residu. Supermarkten zijn daar steeds kritischer op en dat beperkt de telers in hun keuze van middelen. Karma past perfect in een residuarme teelt." Een ander sterk punt is dat echte meeldauw geen resistentie kan ontwikkelen tegen bicarbonaat. Zolang je het middel goed toepast en een goede gewasbedekking realiseert, zal het zijn werking behouden en aan de verwachtingen blijven voldoen.

Last but not least maakt de nieuwe toelating het mogelijk om beschermingsmiddelen waarvan de werkzaamheid als gevolg van resistentieopbouw wel is afgenomen, enige tijd in de kast te laten. Lukassen: "Vaak zie je dat zo'n middel weer beter werkt wanneer het langere tijd niet is ingezet. Ook in die zin is dit een welkome aanvulling op het pakket."

Voor meer informatie:
Certis Europe
www.certiseurope.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.