Telers Murcia verwachten minder maar duurdere groenten

Juan Marín, voorzitter van Proexport, de vereniging van telers en exporteurs van tuinbouwproducten uit deze regio, waarschuwt dat de plotselinge komst van de kou de teelt van seizoensgroenten heeft afgeremd. Er zal dus minder op de markt beschikbaar zijn en de groenten zullen duurder zijn.

Marín sprak daarnaast over de waterschaarste. Hij herinnerde eraan dat een paar maanden geleden de Murcische telers besloten een deel van hun oogst te planten in aangrenzende gemeenten, zoals Albacete, Hellin, Tobarra of zelfs Caravaca, omdat 'er daar water is'. In deze gebieden is het echter kouder en met de komst van de eerste nachtvorst ontstond er een 'regulering van het aanbod die gunstig voor ons is'.

"Er is daar water, maar het klimaat is niet zo gunstig. Dat betekent dat er minder geoogst zal worden en dat de prijzen zullen stijgen," benadrukte Marín. Als het structurele gebrek aan water in de regio niet wordt opgelost, zal dit echter de algemene trend worden.

Marín, die benadrukte dat de branche zeer bezorgd is, was duidelijk pessimistisch. Volgens hem heeft de minister van Landbouw deze regio al twee jaar lang ontzilt water beloofd, maar dat water is er nog steeds niet. Hiermee verwijst hij naar de beloftes van de presidenten van zowel Murcia als Valencia om de ontziltingscapaciteit van de drie Acuamed-installaties te verdubbelen (Torrevieja, Águilas en Valdelentisco).

"Op korte termijn lost dit niets op, en het was de bedoeling dat deze verdubbeling al in februari of maart een feit zou zijn. Maar nu lijkt het erop dat het voor de zomer niet meer zal gebeuren," zei hij.

Bron: laopiniondemurcia.es

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.