Granada is grootste exporteur Europese asperges

In de provincie Granada (Spanje) wordt meer dan 6000 hectare gebruikt voor de aspergeteelt. Er wordt gemiddeld 32.000 ton asperges per jaar geteeld, wat in totaal 70 miljoen euro oplevert. Ook leidt de provincie op nationaal en Europese niveau de export van deze groente met een export ter waarde van 30 miljoen euro.

Dit hebben Rafael Peral en Manuel García Cerezo, afgevaardigden van de regionale regering van Andalusië, verklaard tijdens de viering van het twintigjarig jubileum van de aspergecoöperatie Agroláchar. Volgens hen zijn coöperaties fundamenteel voor de ontwikkeling van de AGF-sector. Ze functioneren als steunpilaar voor telers om rijkdommen beter te verdelen door mensen voor het kapitaal te plaatsen.

De belangrijkste uitdagingen voor Andalusische coöperaties zijn het blijven groeien, het blijven verbeteren van hun kwaliteit, het openstaan voor de buitenlandse markt en het innoveren. 

De coöperatie Agroláchar werd opgericht in 1996 met als enige doel het afzetten van groene asperges. De coöperatie werkt met 190 telers die samen beschikken over een areaal van 350 hectare, dat in het afgelopen seizoen 1,2 miljoen kilo heeft opgeleverd. 

De coöperatie maakt deel uit van de Organisatie van Asperge-producenten van Granada, één van de tien erkende AGF-organisaties in Andalusië. Deze organisaties hebben samen voor het jaar 2016 ongeveer 5,6 miljoen euro aan fondsen ontvangen, die in totaal 3.767 telers helpen.

Bron: Europa Press

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven