Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek: selectieve verwijdering van zout uit drainwater met elektrodialyse

De Nederlandse glastuinbouwsector heeft als doel om tot een (nagenoeg) nulemissie van nutriƫnten en gewasbeschermingsmiddelen te komen in 2027. Waterkringloopsluiting op bedrijfs- of gebiedsniveau is hierbij essentieel, alsmede de beschikbaarheid van voldoende goed gietwater. Het doel van het voorgestelde project is hier aan bij te dragen door de ontwikkeling van een compleet nieuw en emissieloos teeltconcept bestaande uit een integraal concept van
  1. een nieuwe type teeltgoot zonder substraat (De Nieuwe Bemestingsmethodiek, DNB) en
  2. een snelle monitoring en regeling voor meststoffen met ontzouting door elektrodialyse.
Partners zijn Futagrow, A3Technology, Fujifilm, Priva, Proeftuin Zwaagdijk, TNO, LTO Glaskracht en het Netherlands Water Partnership (NWP). De ontwikkeling zal geschieden in zowel proefkassen als deels op laboratoriumschaal waarbij het toetsgewas tomaat is. Er zal waar mogelijk gebruik gemaakt worden van reeds ontwikkelde kennis zoals de kennis van Futagrow of bijvoorbeeld het standaard drainwater referentiemodel (ontwikkeld door WUR Glastuinbouw).

De substraatloze teelt heeft de potentie in zich om de wijze waarop gewassen bemest worden sterk te veranderen en te verbeteren. Parallel aan de ontwikkeling van de DNB wordt de technologie van elektrodialyse ontwikkeld met de consortiumpartners Fujifilm en IEC. Een belangrijke stap voor een gesloten waterkringloop is het economisch en rendabel kunnen verwijderen van storende ballastzouten als natrium Elektrodialyse is een membraantechnologie waarmee snel kunnen worden gestuurd op de juiste samenstelling en het selectief verwijderen van storende ballastzouten en zo goede perspectieven te bieden met een laag energiegebruik en een hoge mate van zoutverwijdering. Elektrodialyse is in de glastuinbouw met haar specifieke omstandigheden nog niet eerder toegepast en op grotere schaal aangetoond en is innovatief.

De algehele projectleiding is in handen van TNO. Het onderzoek wordt verricht door de kennistellingen TNO en Demokwekerij Westland (behorende tot de organisatie Proeftuin Zwaagdijk). Partners A3 Technology, Consortium Futagrow, Fujifilm, IEC en Priva hebben een actieve rol in de ondersteuning en begeleiding van het onderzoek. De sectororganisaties LTO Glaskracht Nederland en Netherlands Water Partners begeleiden het onderzoek en dragen zorg voor kennisoverdracht naar zowel de tuinbouwsector als de watertechnologiesector.

Bron: Glastuinbouw Waterproof
Publicatiedatum: