23 november

East West Seed geeft digitale masterclass

East-West Seed is opgericht in 1982 door Simon Groot, nazaat van Nanne Groot die aan de wieg stond van de West-Friese groentenzaden sector. Simon verliet voormalig familiebedrijf Sluis en Groot na een overname door Sandoz, inmiddels onderdeel van Syngenta. Hij had tijdens zijn zakenreizen in Zuidoost Azië gezien hoe moeilijk het was voor de miljoenen kleinschalige lokale boeren om in hun levensonderhoud te voorzien. En hij zag een kans om daar verandering in te brengen met beter groentenzaad waarmee lokale boeren de omvang en kwaliteit van hun productie konden verbeteren.

Hij startte in de Filipijnen waar hij met een team van Wageningse en lokale veredelaars de eerste 'bittergourd' hybrid ontwikkelde. De bittergourd is populair in de Filipijnse keuken, maar lastig te telen. Het verbeterde ras bracht daar verbetering in en vond zijn weg naar de lokale boer razendsnel. Verbeterde variëteiten van andere lokale groentesoorten volgden. En daarmee bouwde East-West Seed aan een marktleiderschap in een markt die de concurrenten nog jarenlang links zouden laten liggen vanwege de beperkte koopkracht, sterk variërende omstandigheden en versplinterde markt.

Sindsdien is het bedrijf sterk gegroeid met het hoofdkantoor in Bangkok en vestigingen in de Filipijnen, Thailand, Indonesië, Tanzania, India, Myanmar, Vietnam en Cambodja. Bij de ruim 5000 medewerkers leeft nog altijd Simon Groots missie: East-West Seed streeft ernaar het inkomen van kleine boeren (smallholder farmers) in de tropen te verbeteren door kwalitatief hoogwaardige zaden en rassen beschikbaar te maken. Die missie wordt ook door anderen onderschreven. In 2016 onderzocht de Access to Seeds Index, een ranglijst die werd opgesteld met steun van de Nederlandse overheid en de Bill & Melinda Gates Foundation, de beschikbaarheid van zaad voor kleine boeren. East-West Seed scoort als beste van de tien onderzochte groentenzaadbedrijven.

Op donderdag 23 november om 20.45 uur zal Maaike Groot, achter-achter-achter-achterkleinkind van Nanne Groot en dochter van East-West Seed oprichter Simon Groot, inzicht geven in de internationaliseringsstrategie en -doelen van het bedrijf, waarbij de drie kernwaarden van het bedrijf centraal staan:
  1. Serving Farmers
  2. Learning and Innovation
  3. Passionate Teams
Zoals altijd zal ook deze sessie worden afgesloten met een oproep aan internationaal talent om te pitchen voor East-West Seed en bij te dragen aan het bereiken van de groei van East-West Seed en het inkomen van kleinschalige boeren in de tropen. Je kunt je registreren voor dit gratis webinar door te klikken op http://bit.ly/ewseeds. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Renee Snijders van Jungle Talks, develop@ideavelop.biz of kijk op www.jungletalks.com.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.