Hoge appelprijzen, laag bij kool en bloemkool

Poolse handelaren hopen op betere groentenprijzen deze winter

De prijzen voor Poolse appelen hebben het hoogste punt van de laatste tien jaar bereikt en dit maakt de export ervan extreem moeilijk, vertelt Kornelia Lewikowska van Greenbest. 

"Het exportseizoen van Poolse appelen ging in oktober van start. Aanvankelijk waren de prijzen redelijk stabiel, op wat lichte schommelingen na. Ik heb niet gemerkt dat er tekorten aan de verschillende rassen waren en de kwaliteit die we ontvangen is tot dusver goed. Veel van onze klanten geven de voorkeur aan Poolse appelen, met name vanwege hun smaak en aroma," vervolgt Kornelia. 

Greenbest werkt direct samen met telers en teelt zelf geen appelen. Kornelia legt uit dat het bedrijf hierdoor de mogelijkheid heeft om alle in Polen beschikbare rassen in te kopen. De belangrijkste bestemmingen binnen de EU zijn Denemarken, Frankrijk, Estland en Nederland. Twee jaar geleden is het bedrijf ook gestart met de export naar Dubai. 

"De export naar verre bestemmingen zoals Dubai is moeilijker dan de export binnen de EU. Vandaar dat we ons hier nog maar op kleine schaal mee bezighouden."

Dramatisch seizoen voor Poolse groenten
Het slechte weer in heel Europa en de koude en regenachtige Poolse zomer hebben hun weerslag gehad op het beschikbare volume bloemkool. Kornelia vertelt dat het bedrijf maar 10% heeft kunnen exporteren van het volume dat het gebruikelijk exporteert in deze tijd van het jaar. 

Ook de export van Chinese kool is dramatisch verlopen. Hoewel er wel Chinese kool beschikbaar is, maken de lage prijzen in Nederland, die vergelijkbaar zijn met de huidige prijzen in Polen, het moeilijk om de producten op de exportmarkt te verkopen. 

"Iedereen verwacht dat Poolse groenten goedkoper zijn dan Nederlandse maar dat is dit jaar niet het geval. Gelukkig hebben we eerder in het seizoen andere groenten aan kunnen bieden, zoals paprika's en tomaten, die de verliezen van het bloemkooltekort deels compenseren. We hopen dat de situatie zal verbeteren en dat Poolse groenten in de wintermaanden wat betere prijzen op zullen leveren."


Voor meer informatie:
Kornelia Lewikowska
Greenbest
Tel: +48 737 602 848
Fax: +48 17 850 80 00
Email: kornelia.lewikowska@greenbest.pl
greenbest.pl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.