Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Nieuwe folie gebruikt virussen om schadelijke bacteriën in voedsel te doden
Door een toenemende antibioticaresistentie wordt bacteriële besmetting van voedsel steeds problematischer. Wetenschappers rapporteren nu in een onderzoek, gepubliceerd in ACS Biomaterials Science & Engineering, dat ze een antibacteriële 'suikerglas'laag hebben ontwikkeld waarin virussen die bacteriën vernietigen zijn ingebed en die tot drie maanden stabiel kunnen worden gehouden. De beschermlaag zou ooit in de voedselverpakkings- en –verwerkingssector kunnen worden gebruikt om door voedsel overgedragen ziekten en sterfgevallen te helpen voorkomen.
Bacteriofagen, ook wel 'fagen' genoemd, zijn virussen die bacteriën infecteren en doden. In tegenstelling tot antibiotica, die alle bacteriën wegvagen, richten fagen zich specifiek op afzonderlijke stammen van deze ziektekiemen, waardoor nuttige microben ongedeerd blijven. Fagen zijn bijvoorbeeld heel handig bij de selectieve ontsmetting van kaas, een voedselproduct dat om de smaak sterk afhankelijk is van de aanwezigheid van bepaalde 'goede' bacteriën. Omdat fagen van nature op groenten en fruit worden aangetroffen en de geur, smaak, veiligheid of het uiterlijk van voedsel niet aantasten, onderzoeken wetenschappers of deze 'bacterie-eters' een grotere rol kunnen spelen bij het bevorderen van voedselveiligheid.
Maar het opnemen van fagen in voedselverpakkingen is een uitdaging gebleken. Ze drogen zodat ze aan verschillende soorten deklagen kunnen worden toegevoegd. Andere methoden om fagen te stabiliseren, zijn ook problematisch en vereisen een speciale behandeling of apparatuur.