Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Knolgewas krijgt hulp van promotieteam

"De yacon moet een algemeen bekend product gaan worden"

Tholen - Al een aantal jaar wordt het knolgewas yacon geteeld in België. De familie van de aardpeer en schorseneer die oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Peru komt, wil echter in België nog niet van de grond komen. In Kinrooi is gisteren op het teeltgebied van Leo en Carine Henckens-Snijkers het project Tasty Yacon van start gegaan om de knol aan de man te brengen.


Iedereen die zich inzet ter promotie van de yacon ontving natuurlijk ook een verpakking met yacon.


De verpakkingen zoals hierboven zijn te koop bij vijf supermarkten in België. Met de yacon is soep, een wokgerecht of carpaccio te maken.

Combineren
Carpaccio, piccalilly, soep, wokgerecht en zelfs gin: yacon is in voldoende producten te combineren. Hoewel de ideeën en de yacon er zijn, is het nu de beurt om de mensen toch kennis te laten maken met de yacon. De eerste stap naar beroemdheid lijkt nu in zicht: vijf supermarkten van Carrefour verkopen vanaf gisteren de yacon in verschillende vormen. Een van de partijen die mee werkt aan het project van de yacon, is Agropolis. De instelling zet zich in voor de innovatie en stimulatie van het knolgewas. "Honderd meter van de teelt zijn wij momenteel bezig met het bouwen van een nieuw kenniscentrum", vertelt Kristof Das, Business Development Manager bij Agropolis. "Samen met de provincie Limburg, de gemeente Kinrooi en Foodmarketing4u zijn wij een project aangegaan met Landbouwbedrijf Henckens-Snijkers uit Kinrooi. Wij willen ervoor zorgen dat de frisse knapperige yacon populair wordt onder het grote publiek. Hoewel de yacon er een beetje uitziet als een aardappel, hebben ze toch veel verschillen. De yacon heeft veel minder zetmeel en is daarnaast zoeter van smaak."


Kristof Das van Agropolis aan het woord.


Piccalilly met yacon.

Samenwerkingsproject
In totaal teelt Leo Henckens zo'n 6000m2 aan yacon. Moet er meer vraag komen, dan is die hoeveelheid volgens hem nog altijd naar boven op te schroeven. "Een van de voordelen van yacon, is dat de knol niet kapot te koken is. Hij blijft altijd beetgaar. Daarnaast wordt de knol zoeter, naar mate je het lang bewaarT. Je kan de yacon in van alles gebruiken. Je kan er chips van maken, of koken en zelfs frituren. De mogelijkheden zijn groot."

Hoewel de mogelijkheden van de yacon groot zijn, is de vraag naar het product dat momenteel nog niet. De provincie Limburg besloot daarom in samenwerking met andere partijen te investeren in de yacon. "Het is belangrijk dat we inzetten op groenten uit eigen streek", laat Gedeputeerde van landbouw Inge Moors weten. "Mensen willen weten waar hun eten vandaan komt. Streekproducten zijn daarnaast ook nog eens populair. Limburg heeft mede geïnvesteerd in dit project om de yacon bij het grote publiek bekend te maken."


Een yacon.

Promotie
Naast het geld, onderzoek en de teelt wordt ook aan de promotie gedacht. Met het project PlattelandPlus, waar 26.000 euro voor is uitgetrokken, proberen de partijen dat te realiseren. "Wij proberen mee te helpen om de yacon te helpen vermarkten", geeft Astrid Kühlkamp van Foodmarketing4u aan. "Het is belangrijk om de yacon onder de aandacht te brengen en bekend te maken. Via Facebook, maar ook via de website tastyyacon.be kunnen mensen kennis leren maken met het knolgewas. Op de website zijn teksten en video's te vinden met ideeën waarop de yacon op verschillende manier in gerechten verwerkt kan worden. Naast de website en de facebookpagina, willen we volgend jaar ook aanvullende proeverij houden op bijvoorbeeld foodtruckfestivals."


De zoete smaak en de gele kleur van de gin is te danken aan de yacon.

Naast dat de yacon bij de Carrefour verkocht wordt met recepten voor soep, een wokgerecht of carpaccio, zijn er ook ambassadeurs die zich bezig houden met het verwerken van de yacon. Naast een boek en piccalilly, is er zelfs een gin op basis van yacon. "Het maken van de gin op basis van de yacon is een meer uit de hand gelopen hobby", geeft Tanja Cremers van traiteur Cremers Peter aan. Omdat de verkoop van yacon destijds niet van de grond kwam, werd ons gevraagd of wij het wilden verwerken in een product. Wij dachten 'maak er gin van, dan verkoopt het altijd', en dat bleek te kloppen. We produceren nu plaatselijk, maar het loopt erg goed. De yacon zorgt voor een zoetige smaak en geeft een gele kleur aan de gin. Het is een lekker drankje geworden."


Teler Leo Henckens met yacon.


Yacon in de kist

Vorst tot vorst
De yacon groeit van april tot november. Wanneer het kouder wordt, moet de yacon geoogst worden. "Eigenlijk is de teelt van vorst tot vorst", laat teler Leo Henckens weten. "Wanneer er vorst over de plant komt, worden de bladeren zwart. Met de knollen is er dan nog niets aan de hand. Je moet alleen niet meer te lang wachten om de yacon uit de grond te halen, want zodra de vorst ook aan de grond is, heb je wel een probleem." Volgens Leo is de teelt van yacon niet moeilijk, al kost de oogst volgens hem veel handwerk. "Wij gebruiken geen gewasbeschermingsmiddelen en er zijn geen ziektes die echt schadelijk zijn voor de yacon", gaat hij verder. Het enige wat we moeten doen, is de teelt onkruidvrij houden. Tijdens de oogst wordt de yacon met een machine uit de grond gehaald, al gaat de rest gewoon met de hand."


Doordat het al heeft gevroren, zijn de bladeren van de yacon aangetast. De knollen die gegeten worden, zijn echter niet aangetast. Links op de achtergrond is te zien dat het nieuwe gebouw van Agropolis in aanbouw is.

Voor meer informatie:
Leo en Carine Henckens-Snijkers
Kessenicherweg 27
3640 Kinrooi (België)
Tel+32 494 87 17 91