Tornado's treffen Sicilië

De provincie Ragusa in Sicilië werd op 10 en 11 november 2017 getroffen door extreem weer. Er vielen zware regenbuien die de lokale kasgewassen vernietigden en in sommige gebieden, zoals bijvoorbeeld Vittoria, waren er een paar echte tornado's.


Kassen verwoest door een tornado in Scoglitti, Ragusa.

Het beoordelen van de schade gaat dagen kosten. Naast de ingestorte kassen hebben de teeltbedrijven ook met ondergelopen gewassen te maken.


Ingestorte kassen in Vittoria, Ragusa.

Daar de crisis nog niet helemaal voorbij is, zullen degenen die hun oogst niet tegen slecht weer hebben kunnen verzekeren waarschijnlijk hard moeten vechten om het hoofd boven water te houden.Regionale en lokale politici zijn het erover eens dat de noodtoestand na natuurramp uitgeroepen moet worden, wat mogelijk toch onvoldoende verlichting biedt.De schade werd opgemaakt tijdens een inspectie van het kustgebied. We spraken hierover met Ginafranco Cunsolo van landbouworganisatie Coldiretti Ragusa.

"We gingen van extreme droogte in de zomer naar de wolkbreuk die een maand geleden een deel van de S. Croce Camerina trof. En het gekke weer gaat verder met tornado's in Acate, Pedalino, Vittoria en een deel van Randello waarbij kassen, paprika's, tomaten, aubergines, etc. werden getroffen."


Het interieur van een kwekerij in Scoglitti, Ragusa

"Coldiretti Ragusa vraagt dat de noodtoestand na een natuurramp wordt uitgeroepen en dringt er bij alle getroffen bedrijven op aan om hun situatie te melden zodat we de getroffen gebieden en de economische schade kunnen kwantificeren."

Klimaatverandering is een serieus probleem. Ironisch genoeg werd het onderwerp de dag ervoor tijdens een conventie besproken. Luigi Pasotto van het Aquatisch Observatorium van de Kamer van Toezicht in de regio Sicilië, analyseerde weersafwijkingen en hun effecten op gewassen. "Neerslag is steeds zeldzamer maar steeds extremer, waarbij zowel de gewassen als het gebied worden beschadigd."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.