Hubert Deconinck, pastinaakteler

"Tv-koks maken voornamelijk de groenten trendy"

Tholen - De vergeten groenten zijn ondertussen al niet zo vergeten meer. Dat merkt Hubert Deconinck met zijn vader Nico met het teeltbedrijf in Wannegem ook. Hoewel zij zich eerst met erwten en nog steeds met wortelen voor de diepvriesindustrie bezig houden, zijn zij sinds dit jaar ook begonnen met de teelt van pastinaken, die bedoeld zijn voor de verwerking van babyvoeding.


Pastinaakteler Hubert Deconinck.

Tv-kok bepaalt
Op precies te zijn verbouwt Hubert 2,15 hectare pastinaken. In totaal verwacht Hubert tussen de 20 ton en 40 ton te kunnen oogsten. De pastinaken gaan vervolgens via diepvriesbedrijf Ardo door naar andere verwerkers die ze uiteindelijk verwerken in babyvoeding. "Al jaren staat de kool en de courgette in de spotlights, maar langzamerhand zien wij ook een verschuiving ontstaan", laat teler Hubert weten. "Wij zijn gaan brainstormen om te kijken welke groenten er momenteel toe doen. Je ziet vooral dat de televisiekoks daar grote invloed op hebben. Zij koken met trendy groenten en die zijn anders dan andere soorten. Om die reden ben ik mij dit jaar ook met de pastinaak gaan bezighouden. Een ander voordeel is dat ze vorstbestendig zijn. Ze zijn gezaaid in april en soms worden ze pas geoogst na nieuwjaar." 

Uit cijfers van het Vlaamse departement Landbouw & Visserij blijkt dat de pastinaak inderdaad aan populariteit winnen. Sinds 2013 is er een stijgende lijn te zien in de teelt van pastinaken in België. Volgens die cijfers is het areaal van pastinaak meer dan verdubbeld naar een grootte van 130 hectare voor de industrie. De versmarkt zit daar onder met 45 hectare ruim onder.


De pastinaken recht uit de grond.

Retro is terug
Volgens Hubert komen alle retro groenten weer langzamerhand terug. Doordat de vraag naar de vergeten groenten volgens hem stijgt, ziet hij ook meer heil in het telen van pastinaken. "Vroeger kon je de pastinaken alleen maar in speciale winkels halen", vertelt hij. "Nu kan dat op een veel grotere schaal en zijn ze vaak ook gewoon in de supermarkt te koop. Ook met de exotische teelt is er verschuiving gaande. Hoewel de zoete aardappel vroeger uit Zuid-Amerika kwamen, doen we nu ook teeltproeven met de zoete aardappelen in Vlaanderen. Ik weet niet of het met de opwarming van de aarde te maken heeft, maar klimatologisch is de teelt nu dus ook in België mogelijk."


Geoogste pastinaken.

Voor meer informatie:
Hubert & Nico Deconinck 
Kouterstraat 6, 
9772 Wannegem-Lede (België)

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.