Nederlandse aanwezigheid in Mexico blijft groeien

Tholen - Op de Expo Agroalimentaria, die deze week in Mexico gehouden wordt, vieren diverse Nederlandse toeleveranciers een feest. Niet alleen omdat het goed gaat op de Mexicaanse markt, maar ook omdat er aardig wat jubilea zijn gepasseerd dit jaar.. Gezien de nog steeds groeiende stroom Nederlandse bedrijven die de Mexicaanse markt ontdekken, zullen er de komende jaren nog zeker meer feestelijke gelegenheden volgen. 

De Expo Agroalimentaria wordt deze week gehouden in Irapuato, Mexico. Als partnerland kan Nederland rekenen op flink wat aandacht en zeker met het bezoek van de ambassadeur gisteren, kon je in het Holland paviljoen over de hoofden lopen. Op de beurs zelf was het relatief rustig - iets dat hoort bij de openingsdag van de beurs. Traditioneel gezien zijn zeker de eerste uren van de beurs meer nog een verlengde opbouw en wordt er over en weer druk geschroefd, geboord en geverfd om de stands op orde te krijgen. 


Ontmoeting tussen de ambassadrice en de beursorganisatie in het Holland Paviljoen


Dat bijna overstroomde van belangstellenden en media

Nederland is een belangrijke partner voor Mexico. Nederland is na de VS de grootste investeerder in Mexico en de tuinbouwsector is mede dankzij de Nederlandse investeringen bezig aan een continue groei en ontwikkeling. Dat trekt meer en meer Nederlandse bedrijven naar het land toe en momenteel is er ook een Nederlandse handelsmissie in het land op bezoek. Zeven nieuwe Nederlandse toeleveranciers onderzoeken of de markt interessant voor hun product is. Met name in de sierteelt is de groei momenteel te zien op de beurs: ondanks dat er nog steeds hard gewerkt wordt aan regelgeving omtrent het kwekersrecht, zijn er dit jaar drie belangrijke bloemenspelers aanwezig op de beurs. 

In Mexico is de opmars van techniek en het delen van kennis omtrent telen en techniek verder een belangrijk onderwerp. Het land kent enerzijds al jarenlang een ontwikkeling van low-tech naar mid- en high-tech. Aan de andere kant zijn er de grote producenten, die concrete plannen hebben met LED-belichting aan de slag te gaan. De legalisatie van cannabisteelt in Canada draagt hier ook aan bij: dit zou de markt voor de groentensector in Mexico kunnen aanjagen. Momenteel is tomaat het belangrijkste product in Mexico en neemt zachtfruit een goede tweede plek in. Daarna volgen komkommers, paprika's en aubergines. De investeringen in de sector worden aangejaagd door de wens voor productieverbetering en door de eisen van het Amerikaanse publiek, die de belangrijkste klant is voor de Mexicanen. 

Jubilea
Eerst door naar de feestjes die deze week plaatsvinden. Voor de Total Energy Group gaat het niet per se om de aanwezigheid in Mexico, maar op de beurs wordt er zeker nog wel nagepraat over het feestje dat afgelopen vrijdag gehouden werd. In 1987 werd de Horticultural Labor Service opgericht en vandaag de dag is de Total Energy Group een toonaangevende leverancier van tuinbouwtechniek, installatie en supervisie geworden voor de Amerikaanse westkust. 


Total Energy Group heeft momenteel bedrijven als Berg Hortimotvie, Crone, Vitotherm, Zantingh, De Gier, Holland Heater, Philips LEDS, Genap, Priva en Mardenkro in hun portfolio. Er wordt voor de schermactiviteiten intensief samengewerkt met Luiten Greenhouses. Met deze bedrijven en met nog 150 andere relaties werd het jubileum afgelopen vrijdag goed gevierd. 

Leyton Greenhouse & Supply 
Een tweede belangrijk samenwerkingsverband is dat van Leyton Greenhouse & Supply. De in Guanajuato gevestigde leverancier biedt onder andere product van Hyplast, Koppert, Priva, Sudlac en Russel IPM. Deze club viert dit jaar het tienjarig jubileum. "We hebben klanten door het hele land. Van hele grote bedrijven met high tech kassen tot kleine bedrijven met lowtech kassen. We kunnen deze bedrijven alles bieden wat ze nodig hebben op technologisch gebied, zoals substraat, irrigatiebenodigdheden, gewasbeschermingsmiddelen en de schermmaterialen", vertelde Edgar Leyton eerder. 

FormFlex 10 jaar in Mexico
Ook voor FormFlex is het reden voor een feestje. Het bedrijf is tien jaar aanwezig in Mexico. In die tijd zagen ze de tuinbouw van low tech uitgroeien tot een sector die niet angstig is van high tech technieken. "Met andere bedrijven hebben we de weg hiernaar vrijgemaakt voor onszelf en andere toeleveranciers", vertelt Albert Pinto van FormFlex Canada. 


Installatie van de eerste goten in 2007 bij FreshMex.

Voor FormFlex begon het allemaal met de installatie van metalen goten bij paprikakwekerij FreshMex op het Agropark in Queretaro in 2007. Tien jaar later participeren ze in het samenwerkingsverband met Excalibur, Sun Parlour, Genap, Brown Coir en Dramm. 

Nieuw kantoor
In de Mexicaanse markt liggen nog steeds veel kansen voor toeleveranciers en daar springt Ridder-HortimaX op in. Op donderdag 9 november werd het nieuwe onderkomen van Ridder-HortiMaX geopend in Santiago de Quer├ętaro in aanwezigheid van zo'n 70 genodigden. Het bedrijf is al sinds 2003 actief in Mexico. 


De Expo Agroalimentaria duurt nog tot en met vrijdag. 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven