Jarno Kwakkel, Postuma AGF:

"Exotische paddenstoelen hebben interessante marge maar vergen inspanning"

Tholen - Exotische paddenstoelen zijn echt een onderscheidend product. Via diverse groothandels is dit najaar een groot assortiment verkrijgbaar. Het is echter nog een kunst om deze exoten aan de man te brengen. De gemiddelde consument weet nog niet hoe ze de paddenstoelen kunnen bereiden. De afzet loopt dus niet vanzelf. Pas wanneer specialisten zich daar echt voor inzetten, ziet Jarno Kwakkel van Postuma AGF. "Je kunt er prachtige presentaties van maken. We hebben zo'n 15 tot 20 specialisten die ermee aan de slag zijn gegaan en dan zie je dat de afzet wel op gang komt."


Voorbeeld van herfstpresentatie met exotische paddenstoelen

Onderscheiden

"Dit najaar is ons standaard assortiment uitgebreid met exotische soorten als mousseron, wilde maitake, pompom blanc, pied blue en trompette de la mort. Daarbij hebben we ondersteunend materiaal beschikbaar voor de verkoop", vertelt Jarno. " Het is leuk dat het wordt opgepakt door een groep enthousiaste ondernemers." Hoewel de afzet nog mondjesmaat is, ziet Jarno wel kansen voor de toekomst. "10 jaar geleden ging het vooral om witte champignons en kwamen daar de kastanje champignons en oesterzwammen bij. Tegenwoordig heeft elke specialist standaard shiitake en de paddenstoelen mix in hun assortiment. Ook cantharellen zijn gemeengoed aan het worden. Dat kunnen we bijna jaarrond in het assortiment aanbieden. Met exotische paddenstoelen kun je jezelf goed onderscheiden, maar het vergt wel inspanning om het te laten slagen."


Frans Bolder (l) en Erik Postuma van Postuma AGF

Marge
Exotische paddenstoelen zijn interessante producten om marges mee te maken. "Het is verstandig om er dan een eenheidsprijs op te zetten. Deze producten liggen ongeveer in dezelfde prijsklasse, waarbij cantharellen als hardloper normaal gesproken wat goedkoper zijn dan de echte exoten. Bovendien gaat het voor consumenten vaak niet om grote hoeveelheden, dus blijft het eindbedrag ook interessant", besluit Jarno.

Voor meer informatie:
Postuma AGF
Spoorstraat 47
8271 RG IJsselmuiden
Tel: 038-3370099
jarno.kwakkel@Postuma.nl
www.postuma.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven