Italiaans saffraan uit Trento

Dankzij de goede resultaten van een experiment is het aantal saffraanbollen jaar op jaar toegenomen, aldus Silvia Cis van Pinabel. Pinabel bevindt zich in Val di Ledro vlakbij Trento. Het Gardameer zit slechts op 15 kilometer afstand, terwijl de grond van het bedrijf 700 meter boven de zeespiegel zit.


Silvia Cis met saffraan in haar handen

"Ik begon hier vijf jaar geleden mee. Ook teel ik aromatische kruiden. Ik ben voor alles biologisch gecertificeerd. Ik dacht aan het telen van saffraan omdat de hoogte van onze ligging overeenkomt met die van de provincie L'Aquila, dus waarom zouden we het niet proberen?" zegt Silvia Cis.Het experiment pakte goed uit en nu is de saffraan van Silvia Cis goed bekend. Zowel restaurants als hotels gebruiken haar saffraan als een lokale specialiteit.


Saffraan

"Ik ging naar Abruzzo om de teeltmethodes te leren. Ik plant de bollen die ik uit L'Aguila haal aan het eind van de zomer. Eind september worden de planten al zichtbaar en de bloeiperiode begint eind oktober of begin november. Elke ochtend pluk ik de geopende bloemen," legt ze uit.


Potten saffraan die klaar zijn voor de markt

We maken gebruik van mulch-folie, zodat water makkelijker doorstroomt. De bollen hebben namelijk te lijden van stilstaand water. We gebruiken mest als voedingsstof, terwijl er verder geen behandelmethodes nodig zijn. We maken gebruik van een rotatiecyclus van drie jaar."Als de bloemen eenmaal zijn geoogst, verwijderen we de stampers en drogen we deze voor 20 tot 24 uur met een dehumidifier. De gedroogde stampers worden dan gewogen. Ook bereid ik dan potjes voor, die geschikt zijn voor 0,20 gram. De prijs per gram komt nooit onder de €20."


Gedroogde stampers

Het areaal van Silvia is nog vrij klein, maar is groot genoeg om aan de vraag van verschillende hotels en restaurants in de Garda-regio te voldoen. Elk jaar worden nieuwe mulch-films en nieuw land gereed gemaakt, zodat de opbrengst kan worden vergroot.


Een bloem gereed voor de oogst

"Ik wil meer produceren, zodat ik aan alle vraag tegemoet kan komen, maar dat is niet makkelijk. Er komt veel werk bij kijken en je moet goed georganiseerd zijn. Er is in ieder geval veel waardering voor saffraan uit Val di Ledro," zegt Silvia Cis tot slot.

Contact:
Via Giacomo Cis 2
Bezzecca di Ledro (Trento) - Italy
Tel.: (+39) 349/6118386
Email: silvia.cis@hotmail.it

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.