Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU stelt verlenging toelating glyfosaat uit wegens verzet lidstaten

De Europese Commissie heeft opnieuw de beslissing over de verlenging van de toelatingsperiode van glyfosaat uitgesteld.

De vergadering van het Permanent Comité voor Planten, Dieren, Levensmiddelen en Diervoeders (SCoPAFF) op donderdagochtend 9 november volgde op een eerste stemronde van de lidstaten die op 25 oktober begon en waar geen duidelijke conclusie uit voortkwam.

Doordat er geen gekwalificeerde meerderheid van lidstaten was voor het voorstel van de Europese Commissie, zal het besluit nu worden voorgelegd aan het Comité van Beroep, dat uiterlijk eind november een beslissing zal vellen.

Deze procedure is ingesteld voor alle gevallen waarin er tussen de lidstaten geen overeenkomst kan worden bereikt. Deze commissie kan alleen het voorstel onderzoeken dat is geformuleerd door de Europese Commissie. Ze kan geen nieuw voorstel indienen.

Door de onthouding van Duitsland (16% van de Europese bevolking), konden de lidstaten geen gekwalificeerde meerderheid behalen. Een gekwalificeerde meerderheid is daar, wanneer een voorstel wordt goedgekeurd of afgewezen door 55% van de EU-landen, die ten minste 65% van de bevolking moeten vertegenwoordigen.

Vervaldatum
De lidstaten hebben nu nog maar vijf weken voordat de huidige toelatingsperiode voor glyfosaat op 15 december afloopt. De Europese Commissie worstelt met het verzamelen van de benodigde hoeveelheid stemmen om een besluit te nemen.

De 14 landen die voor het voorstel hebben gestemd (goed voor 36,95% van de stemmen) waren: het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Denemarken, Ierland, Spanje, Hongarije, Nederland, Slovenië, Slowakije, Finland, Estland, Letland, Zweden en Litouwen.
Negen landen stemden tegen het voorstel (goed voor 32,26% van de stemmen). Dit waren België, Frankrijk, Kroatië, Griekenland, Italië, Cyprus, Luxemburg, Malta en Oostenrijk.

Vijf landen onthielden zich van stemming (30,79% van de stemmen): Bulgarije, Duitsland, Polen, Portugal en Roemenië.
Publicatiedatum: