Nieuwe supervoedselontsmetter in Australië

In Australië is een machine uit Duitsland gearriveerd voor de ontsmetting van groenten en fruit om het land te helpen bij het verhogen van de voedselveiligheid.Het testapparaat van 250 kg wordt 'Food Safety Supercharger' genoemd en gebruikt voor de ontsmetting een stroom van met elektriciteit beladen lucht. Deze technologie doodt microbiële ziekteverwekkers op het oppervlak van verse producten en noten zonder chemische residuen achter te laten.

De superontsmetter is ondergebracht in een laboratorium van de Department of Primary Industries in New South Wales. Deze primeur moet microbiële verontreinigingen zoals Salmonella, Listeria en E. coli elimineren, die door voedsel overgedragen ziektenuitbraken veroorzaken. Bederf veroorzakende schimmels kunnen ook worden onderdrukt, wat een langere houdbaarheid en minder voedselverspilling oplevert.

Hort Innovation Fund manager Tim Archibald zegt dat de technologie - die deel uitmaakt van een met samen met het NSW Department of Primary Industries gefinancierd project van $5 miljoen - nog nooit commercieel op voedsel is gebruikt."Nu de Food Safety Supercharger er is staat Australië op het punt om de meest geavanceerde ontsmettingstechnologie ter wereld te introduceren," zegt Archibald. "Hoewel er al goede naoogst praktijken zijn in Australië worden telers zwaar getroffen wanneer zich geïsoleerde besmettingsincidenten voordoen."

"Deze beluchtingstechnologie met geëlektrificeerde lucht heeft het potentieel om terugroepingen van producten te beperken, handelsverstoringen te minimaliseren en ervoor te zorgen dat consumenten vertrouwen hebben in de producten die ze kopen. Het biedt ook een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele ontsmettingsmiddelen voor voedsel."

Volgens hoofdonderzoeker dr. Sukhvinder Pal (SP) Singh is geëlektrificeerde lucht plasma, de vierde aggregatietoestand na vaste stof, vloeistof en gas: "Natuurlijk plasma in het universum, zoals het oppervlak van de zon, heeft een temperatuur van duizenden graden Celsius, terwijl door de mens gemaakt, niet-thermisch plasma maar 30 tot 40 graden is. Daarom wordt de technologie ook wel 'koud plasma' genoemd."

Dr. Singh presenteerde ongeveer een jaar geleden het gewaagde idee aan Hort Innovation om koude-plasmatechnologie toe te passen op verse producten en noten.Dit was volgens hem een idee dat een grote winst voor de tuinbouwsector zou kunnen opleveren als het werkte. De technologie werd al - met name in het buitenland - in andere sectoren gebruikt zoals in de autoindustrie, ruimtevaart, textiel, polymeer, elektronica en biomedische technologie maar was nog nooit toegepast op verse producten. Eenmaal de steun van Hort Innovation was toegezegd begon het team van Dr. Singh met het onderzoek, waarna een toonaangevende machinefabrikant in Duitsland werd aangetrokken om een machine op maat te maken."

Het eerste onderzoek wees uit dat het mogelijk is om in korte tijd bacteriën en schimmels te doden maar er moet nog veel onderzoek worden verricht. Met de nieuwe machine kunnen de onderzoekers veel efficiënter producten ontsmetten dan met het voorgaande testmodel, dat vijf keer kleiner was.
 
Nadat er bepaald is welke vruchten, groenten en noten op de behandeling reageren moet het onderzoeksteam ervoor zorgen dat het doden van microbiële ziekteverwekkers geen nadelige gevolgen heeft voor de kwaliteit en voedingswaarde van voedsel. "Uiteindelijk zouden we graag zien dat deze technologie werkt, dat we een weg naar commercialisering kunnen openen en dat telers en verpakkers het gaan gebruiken. De tijd zal het leren, maar de eerste signalen in dit onderzoek zijn zeker veelbelovend."

Het onderzoek zou in 2021 afgerond moeten worden.

Voor meer informatie
Horticulture Innovation Australia Ltd
Level 8, 1 Chifley Square NSW 2000 Australia 
T: 61 2 8295 2300 
F: 61 2 8295 2399 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.