Hans van der Waal:

"Handen uit de mouwen"

Deze week zijn de werkzaamheden volledig gericht op het opruimen van het oude paprikagewas en de steenwolmatten. Dan gebruik je weer andere spieren dan bijvoorbeeld bij het oogsten van paprika's. Afgelopen zaterdag is het gewas in de eerste afdeling al versnipperd. De steenwolmatten zijn maandag geruimd.

Dinsdag tot donderdag snijden we in de tweede afdeling het gewas los en leggen het op looftrekdoeken neer. Vrijdag wordt dat gewas versnipperd en vervolgens het substraat eruit gehaald.

Om te voorkomen dat er bij het uitrijden en opknijpen van de steenwolmaten lekwater op het erf terecht komt, hebben we aangestuurd op droge steenwol. Daarvoor was wel enige stuurmanskunst nodig om niet teveel water te geven. Ondanks de paar warme dagen half oktober met meer watergift is het goed gelukt om het substraat zo droog mogelijk te krijgen. Mede omdat bij regen en donkere dagen het drainpercentage naar nul kon.

De steenwolmat met -blokken weegt nog maar 5 kilo. Het kan nog droger, denk ik, maar dat gaat dan wel ten koste van het laatste zetsel en dat wil ik niet. De steenwol is in ieder geval een stuk droger dan vorig jaar. Een mooi resultaat.

Dit artikel verschijnt in de reeks op Glastuinbouw Waterproof waarin Hans van der Waal vertelt over de teeltwisseling bij hem op het bedrijf.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven