Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gasprijzen stijgen door koudere weer

Door het koudere weer begin deze week schoten de kortetermijngasprijzen omhoog. De langetermijnprijzen stegen ook, maar minder sterk.

Met name olie werd duurder (van 60,5 naar 63,5 dollar/vat). Steenkool daalde de laatste dagen juist weer na een piek op 87,5 dollar/ton vorige week. Door milder weer in China en omschakeling naar minder vervuilende grondstoffen, daalde de vraag daar en namen de voorraden toe.

Bij elektra stegen vooral de kortetermijnprijzen. Oorzaak: kouder weer en vertraging in het opstarten van Franse kerncentrales de komende weken.

De spotprijzen elektra stegen de afgelopen week meer dan verwacht. Ook hier veroorzaakt door kouder weer met veel minder wind. Prijzen in Duitsland waren daardoor hoog, ook door uitval van een aantal centrales. Onbalans lag gemiddeld onder de APX met af en toe korte spikes omhoog. Tennet kondigde ook deze week weer marktrestricties aan met oproep voor blokbiedingen reservevermogen.



Korte termijn
De korte termijn TTF-gasprijzen stegen hard. De vraag was zo'n 20% hoger, terwijl de aanvoer achter bleef. Hierdoor moesten, net als vorige week, de gasopslagen bijspringen om het gassysteem in balans te houden. De prijsstijging op de eerste dagen van week 45 lijkt overtrokken. Het is een reactie op de eerste koude nachten en de daling op vrijdag de week ervoor. Op woensdag 8 november daalden de prijzen alweer.

De APX-prijzen stegen door kouder weer en minder wind. De gemiddelde peakprijs varieerde van gemiddeld 55 tot 79 euro/MWh en voor de offpeakuren tussen gemiddeld 37 en 42 euro/MWh. In de landen om ons heen waren de prijzen hoger, maar door de beperkte grenscapaciteit werkte dat slechts te dele door op de APX. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de gemiddelde APX-baseprijzen voor donderdag 9 november (in euro/MWh): voor Nederland 40, Duitsland 50, Frankrijk 90 en België 120. Onbalans was gemiddeld onder de APX met een aantal korte spikes, waarschijnlijk door de marktrestricties en al dan niet beschikbaar zijn van reservevermogen.

De WKK dagsparkspread steeg mee met de APX naar 25-26 euro/MWh en was op woensdag 8 november zelfs 49 euro/MWh bij een gemiddelde APX-peakprijs van 78,8 euro/MWh. De sparkspread voor kwartaal 1 2018 handhaafde zich rond de 25 euro/MWh, omdat zowel de kwartaalprijs TTF-gas als die van OTC-peak elektra stegen.

Lange termijn
De langetermijnprijzen volgden gedempt de marktbeweging op de korte termijn tijdvakken. Bij OTC-elektra werkte de dalende steenkool en CO2-prijs tegen. Bij TTF-gas gaf de gestegen olieprijs nog een extra zetje omhoog.

De WKK sparkspread 2018 handhaafde zich tussen de 20,5 en 21 euro/MWh. Bij de centrales daalde de cleansparkspread van gascentrales van 9,4 naar 8,6 euro/MWh door het duurdere gas, terwijl de darkspread van kolencentrales juist steeg naar 10,5 door goedkopere steenkool.

Visie
De marktverwachting voor korte termijn gas wordt gewijzigd van stabiel naar onzeker. Het weer blijft de bepalende factor. De stijging van begin week 45 lijkt een overreactie op de eerste koude nachten. De weersverwachting voor de komende week is wisselvallig met temperaturen rond normaal. Kans op daling lijkt daardoor groter dan op stijging. Onzekere factor blijft de gasvraag voor power deze winter in Frankrijk (kerncentrales en lage hydro-voorraden) en de Engelse gasvraag. Er komt op dit moment nauwelijks LNG naar Europa. In Azië zijn de LNG-spotprijzen met 25-26 ect/m3 ruim hoger dan in Europa.

Voor APX- en onbalansprijzen wijzigt AgroEnergy de marktverwachting van stabiel naar dalend. Temperaturen stijgen naar normaal en er komt meer wind. Weekforwards zijn ook iets omlaag naar 45 euro/MWh. Onbalans kan beweeglijk zijn door de marktrestricties, beschikbaarheid reserve(opregel)vermogen en wisselende grenscapaciteit.

Voor de lange termijn OTC-elektraprijzen handhaven ze de marktverwachting op onzeker. De steenkoolprijs daalde de laatste dagen en het is afwachten of die beweging doorzet. De prijs van CO2-rechten daalde ook licht. De EU probeert wederom tot een besluit te komen over het handelssysteem na 2020. De prijzen zijn vooruitlopend daarop de laatste weken al gestegen.

Voor TTF-gas lange termijn handhaven ze de marktverwachting op stabiel. De olieprijs steeg de afgelopen week toch nog 3 dollar/vat door onduidelijkheid en onzekerheid over de olieproductie van Saoedi Arabië. De laatste dagen steeg hij echter niet veel verder meer.

Voor meer informatie:
AgroEnergy
Elektronicaweg 41
2628 XG Delft
T 088 - 895 45 45
F 088 - 895 45 50
info@agro-energy.nl
www.agro-energy.nl
Publicatiedatum: