Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kamervragen onbeantwoord

"Hoe kunnen we onnodige paniekzaaierij in voeding voorkomen?"

Tholen - Nog maar koud geïnstalleerd kon de nieuwe regering zich deze week al storten op de donkere kanten van de tuinbouw. Afgelopen dinsdag werd het eerste vragenuurtje gehouden en kwamen de aardbeien en de slavernij in de kassen aan bod. 

Als eerste kon de regering zich buigen over vragen van de PvdD. "In de achttiende eeuw deelden botanisten de aardbei in bij de familie der schijnvruchten. Ik denk dat ze niet hebben kunnen vermoeden dat nu in de eenentwintigste eeuw dat bijna letterlijk het geval is", trapte mw Ouwehand het eerste vragenuurtje van het nieuwe kabinet af, waarna ze vroeg hoe het zat met die stapeleffecten in gewasbescherming. Minister Bruins gaat onderzoeken waar het Europese beleid nu staat want zover hij weet is het stapelen van middelen aan banden gebonden. 

Meer partijen wilden hier duidelijkheid over. Opvallend anders is de vraag van het CDA. "Het voedsel is nog nooit zo veilig geweest als nu. Hoe kunnen we nou onnodige paniekzaaierij voorkomen?" wil Maurits von Martels weten. En daar is nog geen antwoord op. "Er worden per jaar duizenden monsters gecontroleerd. Dat laat ook zien dat ons eten heel veilig is. Maar daar waar er aandacht voor is, is dat het goede gesprek waard, ook hier in het parlement", aldus Bruins

Roofbouw in de kassen
Ook het bericht over roofbouw in de kassen is bij de politiek opgevallen. Minister Koolmees krijgt van diverse partijen de opdracht aan de slag te gaan met de problematiek. "We hebben in het regeerakkoord 50 miljoen extra beschikbaar gesteld voor de Inspectie SZW, met name als het gaat om handhaving van eerlijk werk. Al met ingang van de begroting voor 2018 wordt een bedrag van 13 miljoen beschikbaar gesteld om extra inspecteurs aan te stellen om juist op dit punt extra te gaan handhaven", reageerde de minister.