EU heft importverbod Ghanese groenten op

Vanaf 1 januari 2018 kunnen telers in Ghana de export van AGF-producten naar de Europese Unie hervatten.

Dit volgt op het besluit van de Europese Commissie om het verbod op de export van vijf producten uit Ghana naar de Europese Unie op 31 oktober 2017 op te heffen.

De vijf Ghanese groenten (chilipepers, flespompoenen, luffa's, sopropo's en aubergines) hebben vanaf 1 januari 2018 belastingvrije en quotavrije toegang tot de EU-markt, zoals elk ander product uit Ghana. De vijf producten zullen natuurlijk moeten voldoen aan de fytosanitaire wetgeving van de EU, zodat de afwezigheid van quarantaineorganismen gewaarborgd is.

Dit besluit volgt op een onderzoek dat van 12 tot 21 september 2017 werd gedaan door het Directoraat-generaal voor Gezondheid en Voedselveiligheid van de Europese Commissie. Ook de afname van het aantal import-intercepties waarbij door EU-lidstaten quarantaineorganismen werden gevonden speelde een rol.

In een verklaring van de EU stond: "Sinds de invoering van het verbod in oktober 2015 hebben de Ghanese autoriteiten belangrijke corrigerende maatregelen genomen om het inspectie- en controlesysteem voor plantaardige producten bij de exitpunten te verbeteren, met name op Kotoka International Airport."

"De Europese Commissie feliciteert Ghana met het bereiken van deze belangrijke mijlpaal en moedigt Ghana aan om haar verbeterde systeem te consolideren en verdere verbeteringen aan te brengen in het fytosanitaire certificeringssysteem, om volledig conform de EU-fytosanitaire eisen te gaan exporteren."

Bron: myjoyonline.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven