

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Nieuwe hydraulische hydrokar gaat binnenkort met loonwerker de kas in
- "Absolute vochtgehalte, een onmisbaar instrument in de klimaatregeling"
- "Paasvraag naar Hollandse aardbeien komt nu goed los"
- Crisisupdate: 'Wintersportprobleem' treft ook energiemarkt
- Amerikaanse startup Upward Farms stopt alle vertical farmingactiviteiten
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Weer
geen vorst
Microklimaat bij het Gardameer biedt mogelijkeheid in de winter zoete broccoli te telen
Bloeiwijze van Torbole broccoli
Matteo Briosi en Ivan Ghezzi, twee telers van 23 jaar, hebben besloten dat ze dit broccolisoort willen redden van de vergetelheid. Dankzij hun ondernemerschap en de organisatie voor Torbole broccoli wordt deze broccoli niet alleen afgezet in de winkels en via de grote supermarkten in de regio Trentino, maar ook op de markt van Verona.
Ivan Ghezzi en Matteo Briosi
"Onze broccoli groeit en overleeft dankzij twee winden die waaien aan het Gardameer, de Pelér en de Ora," legt Matteo Briosi uit. "Dit voorkomt dat de temperatuur onder het vriespunt zakt, wat het product kan beschadigen. Het gebied waarin de broccoli groeit, is ongeveer twee vierkante kilometer groot. We bevinden ons op iets meer dan 80 meter boven zeeniveau, maar we zijn omringd door bergen die hoger zijn dan 2000 meter."
Dankzij het klimaat rond het meer daalt de temperatuur nooit tot onder het nulpunt en dat komt ook ten gunste van de olijfbomen. De Torbole broccoli komt voor in oude documenten, maar in de afgelopen decennia is het tot de vergeten groenten gaan behoren. Het is pas onlangs herontdekt door de internationale catalogus voor bedreigde voedselsoorten, Global Slow Food Movement, en nu zijn het juist de jongeren die het verbouwen.
In mei wordt er gezaaid en eind juli/begin augustus wordt er verplant. De oogsts start in november en kan doorlopen tot en met februari. Alle werkzaamheden worden handmatig verricht, inclusief onkruid wieden. Een maand na het verplanten wordt er aangeaard.
De enige externe inputs zijn de biologische bemesting voor de verplanting en eventueel een behandeling met pyrethrum of bacillus in gevallen waarbij het koolwit is aangetast (pieris rapae) of met koper in het geval van meeldauw.
Om een goede productie te creëren, zet de landbouwer de broccoli het liefst in een wisselbouw met mais en aardappelen. Het grootste probleem voor de ontwikkeling van dit gewas is het gebrek aan grond. Er zijn veel stukken land verloren gegaan doordat deze zijn volgebouwd met hotels en appartementen voor de toeristische sector, waardoor er in deze smalle vallei weinig ruimte meer over is voor landbouw.
"Tijdens de oogst moeten we veel klimmen," zeggen Matteo en Ivan. Elke dag gaan ze het veld in om te kijken welke broccoli klaar is en welke niet. De Torbole broccoli is een genotype dat wordt gekenmerkt door het lage zwavelgehalte, waardoor bij het koken een aangenamere geur vrijkomt, te vergelijken met de traditionele broccoli. Ook de bladeren zijn zoet en mals en nadat deze zijn gekookt kunnen ze ook worden gegeten.
Ivan Ghezzi en Matteo Briosi
Het product wordt verpakt in bundels van 12 stuks plus een identificatiekaart. De prijzen verschillen niet veel. Het is altijd hoger dan 1,60 euro per kilo, want dit product is uniek in zijn soort en makkelijk te herkennen.
Contact:
Az. Agr. Matteo Briosi
Tel.: (+39) 334/7734131
Email: matteo.briosi@gmail.com
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2020-04-29 Groothandel Gebrs van Aarle krijgt Nederlandse primeur Tasty Tom Mini
- 2020-04-10 Spaanse paprikaproductie blijft groeien
- 2020-03-13 Schouten maakt zich sterk om cosmetische eisen aan groenten en fruit te laten vallen
- 2020-01-09 Nederlandse exportomzet groenten en fruit stijgt naar €11,9 miljard
- 2018-09-24 Elektrolysewatersysteem om planten gezond te maken en ziekten te voorkomen
- 2018-09-17 Partnerschap bedrijven en universiteit helpt Mexicaanse glastuinbouw
- 2018-09-17 Waterkoeling en waterdichtheid in LED-armaturen
- 2018-09-17 "Verticale teeltproductie: gemakkelijk in constructie en transport "
- 2018-09-14 "Diffuus glas is de investering zeker waard"
- 2018-09-14 Voortzetting kennisontwikkeling LED belichting in tomaat
- 2018-09-14 Steppend door de kas
- 2018-09-14 "Waterzuivering onmisbaar bij oplopend natriumgehalte"
- 2018-09-13 Voorkomen emissie tijdens teeltwisseling substraatteelt
- 2018-09-13 Toelating klaarmaken voor publicatie in ECHA-biocidendatabank
- 2018-09-13 "Werknemers huisvesten in de buurt, dát is belangrijk"
- 2018-09-13 Nauwelijks Poolse champignons te verkrijgen
- 2018-09-13 Gebruiksvoorschriften aangepast aan EU-verbod buitengebruik neonicotinoïden
- 2018-09-13 Hoe zilver-gestabiliseerde waterstofperoxide micro-organismen bestrijdt
- 2018-09-12 "Na dramatische tomatenmarkt deze zomer is deze prijsstijging ook ongezond"
- 2018-09-12 Tomaten in nieuwbouw weer verzekerd van genoeg licht