Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wateropvangsysteem wint $100.000 Ray of Hope prijs

Tegen 2050 zullen er 9 miljard mensen op onze planeet leven en 70% van hen zal in steden wonen, waardoor er een vraag ontstaat naar duurzame lokale voedselproductiemethoden. Een internationaal team gevestigd in New York City heeft een prototype ontwikkeld dat de manier nabootst waarop in de natuur voorkomende systemen water opvangen, opslaan en distribueren. Het prototype heeft van de Ray C. Anderson Foundation naar aanleiding van de 'Biomimicry Global Design Challenge' wedstrijd de Ray of Hope prijs ontvangen ter waarde van $100.000. De 'Challenge' is een internationale ontwerpwedstrijd- en bevorderingsprogramma, gericht op klimaatveranderingsoplossingen die door de natuur zijn geïnspireerd. Team NexLoop, bestaande uit onder andere Jacob Russo, Anamarija Frankic en C. Mike Lindsey, ontving de prijs tijdens de National Bioneers conferentie.



"NexLoop is een indrukwekkend team," zegt John A. Lanier, directeur van de Ray C. Anderson Foundation. "Ze hebben een goed begrip van de manier waarop biomimicry helpt bij het ontwerpproces en hun plannen voor grootschalige lokale wateropvang en -opslag in stedelijke omgevingen zou een doorslaggevende rol kunnen spelen bij de schaalvergroting van lokale, duurzame landbouw. We zijn er trots op om hen de Ray of Hope prijs dit jaar toe te kennen."

Team NexLoop ontwikkelde het AquaWeb om stadstelers met een alles-in-één systeem te helpen bij de opvang, het filteren, de opslag en distributie van vocht uit de lucht. AquaWeb vangt regen en mist op en gebruikt passieve strategieën om dit water te distribueren naar stedelijke teeltbedrijven, waaronder kassen, verticale binnentuinen en containerteeltbedrijven, zodat deze energie kunnen besparen en weerbaarder worden tegen onregelmatigheden.

Elk aspect van AquaWeb is geïnspireerd door natuurlijke systemen, waaronder de opvang van mist door het spinnenweb van de wielwebkaardespin, de wateropslag door droogtebestendige planten zoals ijskruid en waterdistributie door schimmels zoals de koeienboleetpaddestoel. Voor het efficiënte, modulaire ontwerp van AquaWeb is gekeken naar de zeshoekige neststructuur van de dwerghoningbij.

De Ray C. Anderson Foundation reikte ook een tweede prijs uit van $20.000 aan Team Windchill van de Universiteit van Calgary, Canada, dat een elektriciteitsvrij koelsysteem heeft ontwikkeld geïnspireerd op de temperatuurregeling van dieren. De derde plaats ($15.000) ging naar 'Solutions' van Team Evolution van de Universiteit van Californië in San Diego; een recyclingsysteem voor voedingsstoffen uit voedingsafval geïnspireerd door bacteriën dat hydrocultuurtelers helpt efficiënter en duurzamer te telen.

Janine Benyus, medeoprichter van het Biomimicry Institute: "Deze teams leren ons wat mogelijk is wanneer we ons afvragen: Hoe bewaart de natuur? Kan voedselafval in meststoffen worden omgezet? Hoe kunnen voedingsstoffen effectief worden verdeeld? Hoe halen we water uit de lucht? Hoe sporen we verspreide voedingsstoffen op? Hoe koelen we zonder koeling? Hun ontwerpen zijn elegant en verfrissend nieuwe benaderingen van de fundamentele vraag: Hoe voeden we onszelf op een manier die de planeet voedt?"

Het afgelopen jaar brachten zes internationale teams door in het enige biomimicry bevorderingsprogramma ter wereld, waarbij werkende prototypes werden ontwikkeld met behulp van biomimicry deskundigen en bedrijfsmentoren om levensvatbare, marktklare oplossingen te creëren. Klik hier voor een volledig overzicht van de door de finalisten ontwikkelde innovaties. De 'Biomimicry Accelerator' is een platform voor biomimicry-ondernemers om duurzaamheidsoplossingen sneller op de markt te brengen. Het is onderdeel van de Biomimicry Global Design Challenge van het Biomimicry Institute, gesponsord door de Ray C. Anderson Foundation. Deze stichting richt zich middels crowd sourcing op oplossingen voor klimaatveranderingskwesties die op de natuur zijn geïnspireerd, waaronder voedselsystemen, waterbeheer en alternatieve energie.

Dit was het tweede jaar dat de Ray of Hope prijs werd uitgereikt tijdens de National Bioneers conferentie. De conferentie, die dit jaar van 20 tot 22 oktober 2017 plaatsvond, is een jaarlijkse bijeenkomst van dynamische 'changemakers' die zich toeleggen op het oplossen van 's werelds meest urgente milieu- en sociale problemen.

Volgens Kenny Ausubel, medeoprichter en CEO van Bioneers, richt zijn organisatie zich op "de ontwikkeling van biomimicry en biomimetisch denken als uitgangspunten voor ontwerp, economie en cultuur." Daarom verwelkomen ze de voortgang van de samenwerking met de Biomimicry Global Design Challenge.

De volgende ronde van de Biomimicry Global Design Challenge is net van start gegaan en is ook weer gericht op het vinden van op de natuur geïnspireerde oplossingen voor klimaatverandering. Teams kunnen weer meedoen en strijden om de jaarlijkse Ray of Hope prijs van $100.000. Meer informatie kan gevonden worden op challenge.biomimicry.org.
Publicatiedatum: