Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

''Slimme'' kassen wekken energie op zonder groei te belemmeren

''Wij hebben aangetoond dat slimme kassen zonne-energie kunnen opwekken zonder dat de groei van de plant daardoor wordt belemmerd'', vertelt professor Milieustudies, Michael Loik, van de Universiteit van Californië (UC Santa Cruz). 

Deze ''slimme'' kassen maken gebruik van een fotovoltaïsch systeem dat selectief de golflengtes opneemt die in elektriciteit kunnen worden omgezet. Deze innovatieve technologie (WSPV) wekt efficiënter energie op tegen lagere kosten dan de oudere fotovoltaïsche systemen. 

De zonnepanelen die gebruikt worden bij deze technologie zijn transparant en hebben een magenta-kleurige glans. Deze kleur absorbeert het licht beter en geleidt de energie naar smalle fotovoltaïsche stroken, waar de energie wordt omgezet in elektriciteit. De WSPV-zonnepanelen absorberen alleen de blauwe en groene golflengtes van het licht en laten de overige lichtstralen door om de planten te kunnen laten groeien. De WSPV-technologie is ontwikkeld door Sue Carter en Glenn Alers, beiden hoogleraar natuurkunde aan de UC Santa Cruz. Zij hebben in 2012 een bedrijf opgezet om hun technologie op de markt te brengen.

Het team van Loik heeft de fotosynthese en de groei van 20 soorten fruit gemonitord en zij kwamen tot de conclusie dat de groei van 80% van de planten niet beïnvloed werd door de WSPV-zonnepanelen en dat 20% zelfs beter groeide onder de magenta-kleurige daken. 


Bron: Europa Press
Publicatiedatum: