Wisselende reacties op de aardbeien-kwestie

"Geen overtredingen en toch zeiken, moet de sector kapot?"

Tholen - Zowel uit de AGF-wereld als van de consumenten stromen de reacties van 'de schadelijke aardbeien' binnen. Er wordt verschillend gereageerd op het nieuws dat dit weekend naar buiten kwam over de aardbeien. Volgens cijfers van de NVWA zouden aardbeien zes keer giftiger zijn dan andere fruitsoorten door een cocktail-effect. 'Kort door de bocht', is de reactie vanuit de sector. Consumenten reageren op hun beurt verschillend op het nieuws over de aardbei.


Volgens de telers is er niets aan de hand met de Nederlandse aardbeien.

Zeer kwalijk
Foodwatch laat weten de 'laconieke houding' van de politiek zeer kwalijk te nemen, zo is te lezen op hun website. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten sprak gisteren in Brussel naar aanleiding over de heisa met de aardbeien. Het is volgens Foodwatch al jaren bekend dat de opstapeling van bestrijdingsmiddelen geen positief effect heeft, maar er wordt niks mee gedaan. Dat beaamt Lucas Reijnders, biochemicus en emeritus hoogleraar milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ook hij vindt dat toezichthouders moeten kijken naar de 'cocktaileffecten' omdat de huidige werkwijze niets zegt over gevaren voor de volksgezondheid.

Wisselende reactie consumenten
Op Twitter zijn wisselende reacties te lezen van consumenten. De een maakt zich zorgen, de ander denkt er niet meer aan om aardbeien te eten. "Lekker, een bakje chemisch afval nuttigen, dank je wel landbouw", tegenover "Nederlandse agrosector teelt het veiligste voedsel ter wereld. Geen of nauwelijks overtredingen en toch zeiken! Moet de sector kapot of zo? #aardbei", zijn reacties die lijnrecht tegenover staan op het social medium kanaal. Juist om de vragen bij de consumenten weg te nemen, geven verschillende telers via hun website of social media kanaal tekst en uitleg over de kwestie met de aardbeien. In video's of tekstueel wordt er aangegeven dat de aardbeien veilig zijn voor consumptie en dat de cijfers van de NVWA 'ongenuanceerd zijn'. Gisteren schreef AGF.nl daar al een artikel over, met betrekking tot de aardbeientelers. Vooral wanneer consumenten angstig zijn aangelegd voor nieuws over voedselschandalen, kan dat volgens sommige telers schadelijk zijn voor de verkoop van de aardbeien, terwijl er volgens hen niets met de aardbeien aan de hand is.

Aardbei is willekeurig slachtoffer
Op BNR radio gaf Paul Laseur aan dat de aardbei in dit geval door de NVWA uitgekozen is als willekeurig slachtoffer. Volgens Paul vertellen voedingsdeskundigen en toxicologen dat we de aardbeien gerust kunnen eten en dat de NVWA dit soort noodmeldingen niet de wereld in moet slingeren als dat niet nodig is. Volgens Paul waren nu de aardbeien aan de beurt, maar hadden dat net zo goed de tomaten of paprika's kunnen zijn.

Lees hier de hele artikelen van bovenstaande bronnen:
Bron: Food Watch - BNR

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.