Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeienproef: gevoel bedriegt

Sinds augustus loopt bij Delphy in Bleiswijk een aardbeienproef, gefinancierd door het programma Kas als Energiebron. Belangrijk facet van deze proef is de principes van een nieuwe vorm van schermen tegen uitstraling te demonstreren. Dit houdt in dat de schermen niet volledig dicht gaan, maar slechts voor 80%. Zo wordt de temperatuur van de kas niet beïnvloed en kouval wordt voorkomen door de temperatuur boven de schermen gelijk te houden aan de kastemperatuur. Op het bovenste dradenbed ligt een helder energiedoek (LUXOUS 1147 FR) en op het onderste dradenbed een Harmony doek (HARMONY 2315 O FR).

Toch riep dit bij de BCO-leden een onbehaaglijk gevoel op tijdens de zeer zachte nachten afgelopen maand. Algemeen werd verondersteld dat het gewas door de schermen veel warmer blijft ten opzichte van niet schermen. Om dit te onderbouwen komt de uitstralingsmonitor van pas. Een nieuwe toepassing is dat bovenstaande situatie nu ook gesimuleerd kan worden. Naast de kastemperatuur kan ook de temperatuur boven het scherm ingevuld worden door achter de kaslucht temperatuur een 'puntkomma' (;) en de temperatuur boven het scherm in te vullen.

In de nacht van 2 november met een half bewolkte lucht waarbij het buiten 12,3, boven het scherm 12,7 en in de kas 13°C is blijken de schermen nauwelijks effect te hebben op de temperatuur van het bovenste bladpakket. Dan blijkt dat met open schermen de bladtemperatuur slechts 0,1°C lager is dan met de schermen op 80-80%. De monitor laat wel een ander interessant verschil zien. De verdamping net onder de bovenste bladlaag wordt met de schermen wel met bijna 10% bevorderd (van 4,0 naar 4,3 gram/m2.uur). Hiermee maakt schermen dus wel degelijk een verschil in de calciumvoorziening van de jonge nog strekkende bladeren.

Bij een heldere hemel maakt schermen een groter verschil van 0,5°C uit in de kop van het gewas. En ook dan wordt het verdampingsverschil in de tweede bladlaag nog groter; van 3,6 naar 4,3 gram/m2.uur. De proef moet verder uitwijzen of hiermee ook een verschil gemaakt kan worden in gewasgezondheid, betere assimilaten verdeling en toevoer van calcium.

Bron: Kas als Energiebron (Peter Geelen)
Publicatiedatum: