Nigeria: Telers gewaarschuwd voor terugkeer van ‘tomaten-ebola’

Telers in Nigeria zijn gewezen op de mogelijke terugkeer van Tuta absoluta, ook wel 'tomaten-ebola' genoemd. De waarschuwing werd gegeven door de vicevoorzitter van de nationale landbouwvereniging (NABG), Emmanuel Ijewere, tijdens het eendaagse 'Tomato Price Stabilization Forum' in Kaduna.

Hij wees op een gemakkelijke bestrijdingsmethode op basis van onderzoek door het Nigeriaanse Instituut voor Tuinbouwonderzoek, NIHORT, naar de bestrijding van tomaten-ebola: Het doen van water en wasmiddel in een plastic kom, daar een steen op plaatsen en de kom vervolgens met een oplaadbare lamp bestralen. De voor de ziekte verantwoordelijke insecten worden door het licht aangetrokken en vallen dan in de kom.

Volgens Ijewere werd de door Tuta absoluta veroorzaakte epidemie in het verleden in de hand gewerkt door de onwetendheid van telers over de bestrijding van plantenziekten. Hij zei dat besmetting ook genezen kan worden met het extract uit lindebladeren, door bespuiting van de tomatenplanten.

"Telers hoeven niet zoveel geld te besteden aan het kopen van chemicali├źn die soms schadelijk zijn. We verbeteren momenteel hun voorlichtingsniveau en dit jaar zijn we beter voorbereid omdat we lessen hebben gehad om hier voorgoed vanaf te komen."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.