"Efficiënt watergebruik prioriteit voor Iran"

De agrarische sector in Iran kamp met een groot tekort aan zoet water. Ook verzilting van landbouwgronden remt de landbouwontwikkeling in het land. Voor Nederlandse bedrijven met kennis van efficiënt agrarisch watergebruik liggen er zeker kansen in Iran. Dat zei landbouwraad Hans Smolders tijdens het Internationale Ondernemen Festival op 1 november in Barneveld.


Irrigatie

Driekwart van het areaal van Iran ligt in de aride en semi-aride klimaatzone. De neerslag varieert enorm, van 0 tot circa 2200 mm per jaar in de bergen. In grote delen van Iran kampt de landbouw met een gebrek aan kwalitatief goed water.

FAO-onderzoek waterbalans
De beschikbaarheid van water voor landbouw, industrie en menselijke consumptie komt steeds meer in het gedrang. Dat blijkt ook uit een recent onderzoek van de FAO naar de waterbalans in de Mena-regio (Midden-Oosten en Noord-Afrika). Alle Mena-landen kampen met een waterprobleem als gevolg van klimaatverandering en onttrekking en dat geldt zeker ook voor Iran, zegt landbouwraad Smolders.

Vijfjarenplan
Hij benadrukt dat de Iraanse overheid zich bewust is van het waterprobleem. Efficiënter omgaan met het schaarse grond- en oppervlaktewater staat hoog op de landbouwagenda. Dat blijkt volgens Smolders ook uit het zesde vijfjarenplan van de Iraanse overheid.

Een van de doelen in dat meerjarenplan is om het areaal bedekte teelt uit te breiden met 50.000 hectare. Op dit moment bedraagt dat areaal zo'n 11.000 hectare. "In foliekassen kan enorm worden bespaard op het watergebruik, terwijl tegelijkertijd de productie van tuinbouwgewassen fors omhoog gaat. Hier liggen kansen voor Nederlandse bedrijven die gespecialiseerd zijn in tuinbouwtechnologie", zegt Smolders.


Hans Smolders

Precisielandbouw
Hij ziet ook mogelijkheden in Iran voor de introductie van precisielandbouw waarbij telers met behulp van sensoren, satellietgegevens en geo-informatie efficiënter met water kunnen omgaan. Op slechts 10% van het landbouwareaal wordt gebruikgemaakt van moderne technieken zoals druppelirrigatie. Volgens de landbouwraad zal dat areaal komende jaren toenemen. Nederlandse bedrijven kunnen hierop inspelen.

Zouttolerante gewassen
Volgens recente onderzoeken is een kwart van het Iraans landbouwareaal verzilt. Dat heeft een nadelig effect op de opbrengsten per hectare. Smolders ziet daarom mogelijkheden voor de introductie van zouttolerante rassen, zoals die door het Zilt Proefbedrijf Texel zijn ontwikkeld.

De opslagverliezen in de voedselketen zijn groot. In de aardappelketen lopen de verliezen op tot 50%. Iran is volgens Smolders op zoek naar bedrijven die zijn gespecialiseerd in opslagfaciliteiten, gekoeld transport en verwerking van agrarische producten.


Mena-regio

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.