Elektriciteit opgewekt door magenta-kleurige kassen

Soliculture, een Amerikaans bedrijf dat verbonden is aan de University of California, heeft op een aantal kassen zonnepanelen geplaatst. Deze zijn efficiënter dan traditionele zonnepanelen en kosten ook nog eens minder in het gebruik. Opvallend genoeg is het glas van de daken van de kassen magenta-kleurig. Volgens een nieuwe studie heeft dit geen negatieve invloed op de plantengroei. Sommige planten lijken het onder het gekleurde licht zelfs beter te doen.

Onderzoek
Er zijn proeven gedaan met 20 verschillende soorten tomaten, komkommers, citroenen, limoenen, paprika's, aardbeien en basilicum. 80% van de planten groeide in de normale kassen even goed als in de magenta-kleurige kassen. 20% van de planten groeide in de magenta-kleurige kassen beter. Ook hadden de tomatenplanten 5% minder water nodig. 

Prof. Michael Loik, de leider van het onderzoek: "Ik verwachtte dat de planten in de gekleurde kassen minder snel zouden groeien, omdat het daar donkerder is dan in normale kassen. Planten worden niet alleen beïnvloed door de intensiteit van het licht, maar ook door kleur. Nu blijkt dat de planten onder gekleurd glas net zo goed groeien." 

Hoe het werkt
In het dak van de kassen is een magenta-kleurige, lichtgevende stof verwerkt. Dit absorbeert blauw en groen licht en zet energie om in banen die elektriciteit produceren. Deze elektriciteit wordt gebruikt voor de ventilatoren, de verwarming en de irrigatiesystemen. Hierdoor zijn de kassen niet afhankelijk van het elektriciteitsnet en fossiele brandstoffen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.